Mađarska jača granicu sa Srbijom vojnom vježbom i turskom policijom

Mađarska je organizirala veliku vojnu vježbu na granici sa Srbijom i ugovorila sa Turskom razmještanje policijskih snaga te zemlje, u sklopu napora da se suzbije dalji priliv migranata.

Mađarska vojska je angažirana na poslovima zaštite državne granice, u većem ili manjem obimu, još od 2015. (EPA)

Mađarska je organizirala veliku vojnu vježbu na granici sa Srbijom i ugovorila sa Turskom razmještanje policijskih snaga te zemlje, u sklopu napora da se suzbije dalji priliv migranata sa Bliskog istoka, piše u utorak portal Balkanska bezbednosna mreža, a prenosi agencija Beta.

Kako se navodi, Turska će poslati 50 policajaca u Mađarsku sa zadatkom pomoći domaćim kolegama u poslovima kontrole granice sa Srbijom i Rumunijom i sprečavanju pokušaja migranata da probiju šengensku granicu Evropske unije.

Ugovor koji predviđa angažiranje turskih policajaca u Mađarskoj potpisali su ministri unutrašnjih poslova dvije zemlje, Sandor Pinter i Suleyman Soylu, a dogovoreno je da oni budu raspoređeni u rejonu graničnih prelaza Reske (Horgoš) sa Srbijom i Nađilak sa Rumunijom.

Potpisivanje ugovora dešava se u sjenci velike vojno-policijske vežbe “Odlučna akcija 2021” koju je prošle sedmice organizirala Mađarska, tik uz granični prelaz Reske (Horgoš) sa Srbijom.

Ideja vježbe je bila da se provjeri sposobnost tih struktura da osiguraju državnu granicu od migranata.

Razmjere tog događaja ukazuju da je cilj bio i da se zastraše izbjeglice koje pokušavaju da se sa juga prebace ka razvijenim državama EU-a.

“Iako je osnovna ideja bila da se prikaže reagiranje na ‘tipične incidente’ sa izbjeglicama, na fotografijama sa vježbe primijećeno je da je Mađarska angažirala značajna borbena sredstva, kao da je riječ o hladnoratovskom oružanom sukobu a ne o zaustavljanju manjih grupa migranata. Osim žive sile, prikazana je i upotreba patrolnih vozila, teško naoružanih oklopnih vozila, bespilotnih letjelica, dok su za tipičnu demonstraciju sile korišteni i borbeni helikopteri Mi-24, Mi-17 i H-145M koji su nisko nadlijetali ogradu na granici”, navodi se.

Angažiranje vojske

Portal podsjeća da je mađarska vojska angažirana na poslovima zaštite državne granice, u većem ili manjem obimu, još od 2015. kada je sredinom septembra došlo do ozbiljnih sukoba na granici kod Horgoša. Tada su mađarske snage prvi put koristile suzavac, gumene metke pa čak i pucnje bojevom municijom u zrak kada su migranti pokušali da probiju tek podignutu ogradu.

Prvi čovjek Operativne komande oružanih snaga Mađarske Ferenc Markus ukazao je da je na južnim granicama trenutno angažirano gotovo 500 pripadnika vojske i naveo da se migratorni pritisak značajno povećao tokom 2021. godine, u kojoj je spriječen pokušaj više od 62.000 migranata da uđu u tu zemlju, što je dvostruko više nego u istom periodu lane.

Njegove navode potvrđuju i pojedine nevladine organizacije iz Srbije koje su registrirale porast nasilnih vraćanja migranata preko granice (pushbacks), uz povećanje stepena fizičke sile i psihičkog nasilja koje Mađari i ostali susjedi Srbije iz EU-a primjenjuju prema izbjeglicama.

Centar za pružanje pomoći tražiocima azila iz Beograda navodi da se dnevno dešava i do 200 slučajeva nasilnog vraćanja migranata sa teritorije Mađarske, Hrvatske i Rumunije na teritoriju Srbije i da se u tim situacijama izbjeglice žale na primjenu fizičke sile, kao i na ponižavajuće postupke tamošnjih policija.

Čitava situacija iz mađarskog ugla sagledava se drugačije, odnosno kao pitanje sigurnosti nacije. Tekstovi o vježbi na granici u tamošnjim medijima objavljuju se pod naslovom poput “Granična kontrola u sigurnim rukama – mađarske porodice mogu da mirno slave Božić”.

Državni sekretar Mađarske Silard Nemet navodi da policija te zemlje samo pokušava da ispuni zahtijeve koji proizilaze iz šengenskog sporazuma.

Da mađarska Vlada na čitavu migrantsku problematiku ne gleda samo iz ugla sigurnosti, već da tu postoji i određena politička pa i vjerska dimenzija, najbolje svjedoči izjava ministra odbrane Tibora Benka koji je rekao da je Mađarska jednom već odbranila Evropu u vreme otomanskih osvajanja i da isto čini i danas, prenosi Beta.

Izvor: Agencije