Kuba vakcinisala skoro svu djecu od dvije do 18 godina

U potpunosti je vakcinisano 83 posto populacije otoka.

Kuba je rekla da njene domaće vakcine Abdala, Soberana-2 i Soberana Plus daju više od 90 posto zaštite (Reuters)

Kuba je vakcinisala preko 90 posto svog stanovništva najmanje jednom dozom vakcine protiv korona virusa, dok je 83 posto populacije u potpunosti vakcinisano.

Kako ocjenjuje britanska agencija Reuters, zemlja je imunizovala više svojih građana protiv korona virusa nego većina najvećih i najbogatijih zemalja svijeta, prenio je Tanjug.

Dok su se mnoge zemlje susjedi u Latinskoj Americi takmičile za vakcine koje proizvode bogatije zemlje, zdravstveni zvaničnici tvrde da je Kuba napredovala u vakcinaciji tako što je razvijala sopstvenu vakcinu protiv korona virusa.

Navodi se da je broj novozaraženih i smrtnih slučajeva na otoku smanjen posljednjih sedmica.

Skoro sva djeca na Kubi od dvije do 18 godina sada su vakcinisana domaćim vakcinama.

Bolnice i mrtvačnice na predepidemijskom nivou

Škole su ponovo otvorene i strani turisti su dobrodošli.

Kako su naveli svjedoci za Rojters, bolnice i mrtvačnice, koje su bile prepune u augustu, rade na nivou prije pandemije korona virusa.

Kuba je rekla da njene domaće vakcine Abdala, Soberana-2 i Soberana Plus na bazi proteina daju više od 90 posto zaštite od COVID-19.

Međutim, Kuba još nije objavila rezultate svojih velikih kliničkih ispitivanja u recenziranim magazinima, niti je podnijela dokumente koje zahtijeva Svjetska zdravstvena organizacija za odobrenje njenih vakcina, prema podacima WHO-a.

Izvor: Agencije