Cijene nafte stabilne, trgovci zabrinuti

Analitičari procjenjuju da su u SAD-u zalihe sirove nafte pale u prošloj sedmici, četvrtoj zaredom, dok su zalihe derivata i benzina vjerovatno porasle.

Nivo proizvodnje nafte i dalje je znatno ispod dogovorenih ciljeva (EPA)

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak, nakon oštrog pada dan prije zbog širenja omikrona i straha ulagača da će obnovljene mjere ograničenja u nizu zemalja pritisnuti potražnju za naftom.

Na londonskom se tržištu cijena barela prije podneva nije znatnije promijenila u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,44 dolara. Ni na američkom se tržištu cijena barela nije osjetnije promijenila, pa je iznosila 68,66 dolara, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Rano jutros cijene barela na oba tržišta porasle su za gotovo dolar, no ti su dobici tijekom dana splasnuli.

Stanje pripavnosti

“To je pragmatično tržište koje želi biti bikovsko, ali svjesno je da rast, poput ovog jutros, neće potrajati”, rekao je Tamas Varga iz londonskog PVM Oil Associatesa.

Novi Zeland je odgodio planirano ponovno otvaranje međunarodnih granica u utorak, zbog velikog skoka novozaraženih omikron varijantom korona virusa, dok nekoliko drugih zemalja ponovno uvodi mjere socijalnog distanciranja.

Mnoge su zemlje u stanju pripravnosti samo nekoliko dana uoči božićnih i novogodišnjih praznika, a zaraza omikronom brzo se širi u Evropi, SAD-u i Aziji.

Pad zaliha sirove nafte

No, Moderna je u ponedjeljak poručila da se čini da dopunska doza njene vakcine protiv COVID-19 štiti od soja omikrona, što investitorima daje određenu nadu.

Kada se radi o ponudi, usklađenost OPEC+ – Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih partnera – podaci pokazuju da je nivo proizvodnje i dalje znatno ispod dogovorenih ciljeva, kazali su Reutersu izvori upućeni u situaciju.

Analitičari procjenjuju da su u SAD-u zalihe sirove nafte pale u prošloj sedmici, četvrtoj zaredom, dok su zalihe derivata i benzina vjerovatno porasle, pokazala je preliminarna anketa Reutersa u ponedjeljak, koja se objavljuje prije izvještaja Američkog instituta za naftu u utorak i službenog izvještaja američke vlade ministarstva energetike u srijedu.

Izvor: Agencije