Pet godina zatvora egipatskom aktivisti Alau Abdel Fattahu

Istaknuti sudionik pobune iz 2011. osuđen je zbog širenja ‘lažnih informacija’.

Abdel Fattah bio je u preventivnom pritvoru više od dvije godine (AFP)

Alaa Abdel Fattah, politički aktivist i istaknuti sudionik pobune 2011. u Egiptu, osuđen je na pet godina zatvora na posebnom sudu u Kairu zbog “širenja lažnih informacija”, rekla je u ponedjeljak njegova sestra.

Alaa koji je u pritvoru, “osuđen je na pet godina”, napisala je na Twitteru, dodajući da su njegov bivši advokat Mohamed al-Baqer i bloger Mohamed Ibrahim poznat kao Oxygen osuđeni na “četiri godine” za isto djelo.

Na presudu posebnog suda ne može se uložiti žalba, prenio je Tanjug, pozivajući se na AFP.

Od 2013. u zatvoru proveo sedam godina

Abdel Fattah, istaknuti sudionik narodne pobune 2011. kojom je predsjednik Hosni Mubarak svrgnut s vlasti, pritvoren je zajedno s advokatom Mohamedom al-Baqerom u septembru 2019. nakon rijetkih protesta protiv sadašnjeg predsjednika Abdela Fattaha al-Sissija.

Ibrahim, osnivač bloga “Oxygen Egypt” također je uhapšen 2019. pošto je na društvenim mrežama objavio video snimke o protestima protiv vlade, navodi Amnesty International.

Abdel Fattah, prozvan “ikonom revolucije”, bio je u preventivnom pritvoru više od dvije godine i od 2013. u zatvoru je proveo ukupno sedam godina.

Izvor: Agencije