Nadmoćna pobjeda propekinških kandidata na izborima u Hong Kongu

Propekinški orijentirani kandidati odnijeli su nadmoćnu pobjedu na parlamentarnim izborima u Hong Kongu na kojima su se smjeli kandidirati samo ‘patrioti’.

Na izborima je bilo dopušteno sudjelovanje samo onih kandidata koje kineska centralna vlada smatra 'patriotima' (EPA)

Propekinški orijentirani kandidati odnijeli su nadmoćnu pobjedu na parlamentarnim izborima u Hong Kongu na kojima su se smjeli kandidirati samo “patrioti”, uz rekordno nizak odaziv birača zapanjenih miješanjem Kine u demokratske slobode toga grada.

Odziv na nedjeljnim izborima od 30,2 posto gotovo je upola manji od onoga na prethodnim parlamentarnim izborima održanim 2016. godine, a posljednji rezultati pokazuju da su gotovo sva zastupnička mjesta otišla propekinški i proestablišment orijentiranim kandidatima, prenosi Hina.

Većina od ukupno desetak “umjerenih” kandidata nije uspjelo ući u parlament.

Na izborima je bilo dopušteno sudjelovanje samo onih kandidata koje kineska centralna vlada smatra “patriotima”, odnosno, prokineski orijentiranima, što je naišlo na osudu aktivista, inostranih vlada i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Prethodni rekordno nizak odaziv od 43,6 posto zabilježen je na izborima održanim 2000., nakon povratka Hong Konga pod upravu Kine.

Smatra se da je odaziv ključno pitanje, jer služi kao barometar legitimiteta izbora na kojima nema prodemokratskih kandidata a više od trećine mjesta u parlamentu bira povjerenstvo sastavljeno od propekinških lojalista, te nakon što je prije godinu i pol izglasan Zakon o nacionalnoj sigurnosti, koji je pridonio zaustavljanju dugotrajnih prodemokratskih protesta.

Reforma izbornog sistema

U sklopu reforme izbornoga sistema, udjel izravno biranih zastupničkih mandata smanjen je s oko polovice na manje od četvrtine, na ukupno 20 mjesta. Četrdeset mjesta odabire komisija sastavljena od propekinških lojalista, dok se preostalih 30 popunjavaju iz profesionalnih i poslovnih sektora, kao što su finansije i inženjering.

Stopa izlaznosti za ove profesionalne grupe također je pala, sa 74 posto u 2016. godini na 32,2 posto, s time da su neki sektori čiji su birači tradicionalno prodemokratski – uključujući obrazovanje, socijalnu skrb i pravo – zabilježili značajno nižu stopu odaziva.

Godine 2019, na posljednjim velikim lokalnim izborima u Hong Kongu za mjesta u općinskim vijećima odaziv je iznosio 71 posto, pri čemu su demokrati osvojili oko 90 posto od 452 mjesta.

Dok neki promatrači upozoravaju da bi nizak odaziv mogao potkopati legitimitet novog parlamentarnog saziva, čelnica Hong Konga Carrie Lam rekla je u saopćenju kako gotovo 1,3 miliona ubačenih glasačkih listića smatra “dokazom podrške unaprijeđenom izbornom sistemu”.

U dokumentu objavljenom u ponedjeljak, Kina je ustvrdila kako pruža kontinuiranu podršku Hong Kongu u razvoju njegovog demokratskog sistema, prenosi kineska novinska agencija Xinhua.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada