Moderna objavila da je njen ‘booster’ učinkovit protiv omikrona

Dvije doze vakcine proizvode nizak nivo antitijela protiv varijante omikron, ali 50 mikrograma treće doze, tzv. boostera, povećava za 37 puta neutralizirajuća antitijela protiv varijante.

Odluka Moderne da se fokusira na postojeću vakcinu mRNA-1273 djelomično je potaknuta otkrićem da se omikron jako brzo širi (AFP)

Moderna Inc. objavila je da se doza kojom se pojačava djelovanje vakcine, tzv. booster doza, u laboratoriju pokazala zaštitom protiv omikrona i zato će postojeća Modernina vakcina biti na “prvoj crti odbrane protiv” te brzo šireće varijante korona virusa.

Odluka Moderne da se fokusira na postojeću vakcinu mRNA-1273 djelomično je potaknuta otkrićem da se omikron jako brzo širi. Kompanija i dalje planira razviti vakcinu ciljano baš za zaštitu od omikrona te se nada napretku u kliničkim ispitivanjima iduće godine, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Sada nam je na raspolaganju (vakcina) 1273,” rekao je dr. Paul Burton, u intervjuu. “Visoko je učinkovita i krajnje sigurna. Mislim da će štititi ljude tokom nadolazećih praznika i kroz zimske mjesece kada očekujemo najveći pritisak omikrona”.

Dvije doze vakcine proizvode nizak nivo antitijela protiv varijante omikron, ali 50 mikrograma treće doze, tzv. boostera, povećava za 37 puta neutralizirajuća antitijela protiv varijante.

Još veća doza od 100 mikrograma iste vakcine povećava nivo za 80 puta u odnosu na nivo prije boostera.

Modernin ‘booster’ odobren u oktobru

Ti podaci koje tek trebaju ocijeniti nezavisni stručnjaci, prikupljeni su testiranim uzorcima krvi osoba koje su primile vakcinu protiv pseudovirusa proizvedenu kako bi nalikovala varijanti omikron.

Burton je rekao da je na vladama i regulatorima odluka o tome hoće li primijeniti visoko zaštitnu dozu od 100 mikrograma.

Doza od 100 mikrograma općenito je sigurna i dobro se podnosi, iako kod nje postoji trend učestalijih reakcija.

Američki regulatori odobrili su Moderninu treću dozu od 50 mikrograma u oktobru.

Prve dvije doze Modernine vakcine sadrže 100 mikrograma svaka.

Omikron prisutan u 89 zemalja

Kod primjene Modernine vakcine, ali i vakcine koju je razvio Pfizer/BioNTech uočeni su rijetki slučajevi miokarditisa (upale srčanog mišića), naročito kod mladih muškaraca.

Nekoliko studija pokazalo je da Modernina vakcina može izazvati nešto veći postotak upale srca.

Omicron, visoko zarazna varijanta koja je u novembru prvi put otkrivena u Južnoj Africi i Hong Kongu, proširila se svijetom i prijavljena je u 89 zemalja, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od subote.

Broj zaraza izazvanih omikronom udvostručuje se u roku od 1,5 do 3 dana u područjima visokog prenosa, no ipak je ta varijanta još prilično neistražena, naročito u tome koliko zapravo ozbiljni oblik COVID-19 izaziva.

Izvor: Agencije