Lider vojnih obavještajaca: Izrael umiješan u ubistvo Soleimanija

Načelnik izraelske vojne obavještajne službe general major Tamir Hayman to ubistvo je naznačio kao jedno od „značajnih“ tokom svog mandata.

Soleimani je bio umiješan u iransku vojnu aktivnost u mnogim zemljama, uključujući Irak, Afganistan i države Kavkaza (EPA)

Izrael je bio umiješan u ubistvo komandira Snage Kuds iranske Revolucionarne garde Qasema Soleimanija, ubijenog u udaru američkog drona kraj Bagdada u januaru prošle godine, izjavio je načelnik izraelske vojne obavještajne službe general major Tamir Hayman, prenosi agencija Beta pozivajući se na izraelske medije.

Značajna ubistva

On je u jednom intervjuu opisao to ubistvo kao jedno od „značajnih i važnih“ tokom svog mandata, a drugo je ubistvo lidera Islamskog džihada Bahe Abu al-Ate, prenosi danas izraelski list Haaretz.

„Ubistvo Solejmanija je dostignuće, jer su naši glavni neprijatelji, po mom mišljenju, Iranci. Dva značajna i važna ubistva mogu biti zabilježena u mom mandatu“, rekao je Hayman i dodao kako je Izrael izveo više operacija da omete širenje iranskog oružja i fondova širom regije.

Soleimani je bio umiješan u iransku vojnu aktivnost u mnogim zemljama, uključujući Irak, Afganistan i države Kavkaza i smatrao se jednim od najbližih saradnika iranskog vrhovnog lidera Alija Khameneija, navodi Haaretz.

Nekoliko dana poslije ubistva NBC News je objavio da je izraelska obaveštajna služba pomogla Sjedinjenim Američkim Državama da ubiju Soleimanija.

Trumpove izjave

Kako je navedeno, doušnici na međunarodnom aerodromu Damask su obavijestili Centralnu obavještajnu agenciju (CIA) kada je avion u kome je bio Soleimani poletio za Bagdad, a Izrael je potvrdio da je to rekao Amerikancima.

Američki novinski portal Axios je nedavno prenio da je predsjednik SAD-a Donald Trump povjerio izraelskom novinaru Baraku Ravidu da je osjećao kako Jerusalem manipuliše njime, te da je „bio vrlo razočaran u vezi Izraela sa tim događajem“.

Trump je takodje rekao da je bivši premijer Izraela Benjamin Netanyahu bio „voljan da se bori protiv Irana do posljednjeg američkog vojnika”.

Izvor: Agencije