Iranska Revolucionarna garda održala vojnu vježbu usred napetosti

Iranska paravojna Revolucionarna garda organizirala je veliku vojnu vježbu na jugu zemlje usred pojačanih tenzija u vezi nuklearnog programa Teherana.

U petodnevnoj vježbi učestvuju zračna divizija, kopnene trupe i pomorske snage JDP - RP1DRIGJKNAB (Reuters)

Iranska paravojna Revolucionarna garda organizirala je u ponedjeljak veliku vojnu vježbu na jugu zemlje usred pojačanih tenzija u vezi nuklearnog programa Teherana, javila je državna televizija.

U petodnevnoj vježbi učestvuju zračna divizija, kopnene trupe i pomorske snage, navedeno je u izvještaju, a pomorske snage su spremne za manevre u strateškom Ormuškom moreuzu, kroz koji se odvija gotovo 20 posto svjetskog transporta nafte, prenosi Beta.

Vojna vježba dolazi nekoliko dana nakon što su pregovori u Beču za spašavanje iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. prekinuti zbog pauze da se dozvoli iranskom pregovaraču povratak na konsultacije poslije runde obilježene tenzijama zbog novih zahtijeva iz Teherana.

Izrael je više puta prijetio jednostranom akcijom protiv iranskog nuklearnog programa.

Oštar odgovor

General Gholam Ali Rashid, komandant Garde, obećao je oštar odgovor na bilo kakvu izraelsku vojnu akciju protiv Irana.

Iranske snage će bez odlaganja pokrenuti “razorni napad na sve baze, centre, puteve i prostor koji se koriste za izvođenje napada”, rekao je on, a prenijela je novinska agencija Mehr.

“Svaka prijetnja iranskim nuklearnim i vojnim bazama od strane cionističkog režima nije moguća bez podrške Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je on.

Ranije u ponedjeljak, mještani Bushera koji se nalazi na gotovo 700 kilometara južno od Teherana, prijavili su da su vidjeli svjetlo na nebu i čuli jaku eksploziju u blizini nuklearne elektrane Busher.

Ranije ovog mjeseca iranska protuzračna odbrana ispalila je usred noći projektile u blizini nuklearnog objekta, navodeći da je riječ o vojnoj vježbi u kojoj je testiran odbrambeni sistem zemlja-zrak.

Izvor: Agencije