Holandski tužioci: Avion na letu MH17 bez šansi nakon udara rakete

Četvero osumnjičenih mogli bi se suočiti sa kaznama doživotnog zatvora ako budu proglašeni krivim.

Malaysia Airlines, Zrakoplov, Rušenje, Istraga, Ukrajina, MH17
Avion je oboren projektilom ispaljenim sa teritorije pod kontrolom proruskih snaga (EPA)

Holandski tužioci započeli su danas iznošenje završnih riječi na suđenju osumnjičenim za obaranje putničkog aviona Malaysia Airlinesa 2014. godine iznad istočne Ukrajine, ističući da žrtve “nisu imale šanse” nakon što je raketa pogodila avion.

Kako prenosi Reuters, trojica Rusa i Ukrajinac, koji su svi na slobodi, mogli bi se suočiti sa kaznama doživotnog zatvora ako budu proglašeni krivim za pomaganje u snabdijevanju raketnim sistemom koji je ispalio raketu na putnički avion dok je letio iz Amsterdama u Kuala Lumpur.

U nesreći je poginulo svih 298 putnika i članova posade, podsjeća Tanjug.

U završnoj riječi, tužioci su rekli da je avion oboren raketom ruske proizvodnje.

Niko od optuženih nije bio prisutan na sudu.

Jedan od osumnjičenih, Rus Oleg Pulatov, poslao je advokate da ga zastupaju tokom suđenja.

Ostali, Rusi Sergej Dubinskij i Igor Girkin, i Ukrajinac Leonid Harčenko, nikada nisu sarađivali sa sudom i sudi im se u odsustvu.

Rakete došle iz baze ruske vojske

Avion na letu MH17 letio je iz Amsterdama za Kuala Lumpur kada je oboren projektilom ispaljenim sa teritorije pod kontrolom proruskih snaga tokom borbi sa ukrajinskim trupama, prema navodima međunarodnih istražitelja.

Nakon godina prikupljanja dokaza, međunarodni zajednički istražni tim (JIT) predvođen Holandijom zaključio je 2019. godine da je raketni lanser kojim je pogođen putnički avion došao iz baze ruske vojske.

Holandska vlada je saopštila da smatra Rusiju odgovornom, ali Moskva je uvijek poricala umiješanost.

Tužioci su danas detaljno povezali određene brojeve telefona sa osumnjičenima i opisali situaciju na terenu u istočnoj Ukrajini u julu 2014. godine.

Iznijeli su podatke o presretnutim razgovorima pripadnika proruskih snaga koji su se žalili da nemaju protuzračno oružje.

Presuda će vjerovatno biti izrečena krajem sljedeće godine.

Izvor: Agencije