Britanska šefica diplomatije preuzima pitanja Brexita

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss imenovana je za pregovarača sa Evropskom unijom za pitanja Brexita nakon što je državni sekretar David Frost podnio ostavku.

Liz Truss će ostati na mjestu ministrice vanjskih poslova (EPA)

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss imenovana je za pregovarača sa Evropskom unijom za pitanja Brexita nakon što je državni sekretar David Frost podnio ostavku u subotu uvečer, objavio je u nedjelju Downing Street.

Šefica diplomatije će voditi pregovore sa Evropskom unijom o kontroverznom trgovinskom protokolu koji regulira specifične carinske aranžmane, naveo je premijer Boris Johnson u saopštenju, prenosi Beta.

“Liz Truss će odmah preuzeti ministarsku odgovornost za odnose sa Evropskom unijom”, naveo je Johnson.

Nezadovoljstvo Frosta

Truss će ostati na mjestu ministrice vanjskih poslova.

Prema pisanju medija, Frost je podnio ostavku prije sedmicu dana, ali su ga uvjerili da ostane na toj poziciji do januara, prenosi Tanjug.

Frost, koji je pristalica Brexita, predvodio je pokušaje Londona da ponovo otvori pregovore o uvjetima izlaska Britanije iz Evropske unije.

List Mail on Sunday naveo je da je Frostov odlazak podstaknut uvođenjem dodatnih mjera protiv COVID-a 19, koje uključuju vakcina propusnice, kao i zbog generalnog nezadovoljstva vladinom poreskom politikom i troškovima ekološke politike “neto nula emisija”.

Izvor: Agencije