Naučnici otkrili mogući uzrok pojave ugrušaka kod vakcine AstraZenece

Naučnici tvrde da komponenta vakcine privlači protein u krvi što u jako rijetkim slučajevima vodi ka nastajanju ugrušaka.

U Velikoj Britaniji dato je gotovo 50 miliona doza AstraZenecine vakcine (Reuters)

Naučnici vjeruju da su otkrili kako dolazi do estremno rijetkih slučajeva pojave krvnih ugrušaka nakon vakcine AstraZenece.

Tim stručnjaka iz Cardiffa i SAD-a došao je do zaključka da ključna komponenta vakcine privlači protein u krvi, što vodi ka lančanoj reakciji u koju je uključen i imuni sistem, što može rezultirati pojavom opasnih ugrušaka, piše BBC.

Za vakcinu protiv COVID-19 vjeruje se da je spasila oko milion života, no, postoji zabrinutost u vezi rijetke pojave krvnih ugrušaka nakon prijema vakcine, zbog čega je, naprijemjer, u Velikoj Britaniji onima ispod 40 godina ponuđena alternativna vakcina.

Istragu uzroka krvnih ugrušaka pokrenula je i AstraZeneca. Glasnogovornica kompanije rekla je da se mnogo češće javljaju zbog infekcije korona virusom nego zbog vakcine, te da potpuno objašnjenje te pojave još nije ustanovljeno.

Kako navodi BBC, vakcina se sastoji od genetskog materijala COVID-19 kombiniranog sa slabijom verzijom virusa. Sadržaj injekcije se ubrizgava u mišić, ali ponekad dospije i u krv, gdje može privući protein platelet factor 4.

Antitijela mogu napasti protein

U rijetkim slučajevima, imuni sistem taj protein zamijeni sa virusom i otpusti antitijela koja ga napadaju, prilikom čega dolazi do stvaranja grudnice, što je okidač za pojavu krvnog ugruška.

„Adenovirus ima veoma negativnu površinu, a platelet factor 4 jako pozitivnu, tako da se dobro podudaraju“, objasnio je Alan Parker, istraživač sa Univerziteta u Cardiffu.

„Sada znamo šta je okidač, ali mnogo se toga treba podudarati (za nastanak ugruška)“, dodao je, što objašnjava zbog čega je pojava ugrušaka jako rijetka.

U Velikoj Britaniji dato je gotovo 50 miliona doza AstraZenecine vakcine, a prijavljena su 73 smrtna slučaja koja se vežu za ugruške u krvi.

Istraživanje će biti nastavljeno.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada