Video: Turska testirala mornarički top domaće proizvodnje

Ministar odbrane Hulusi Akar je kazao da razvoj nacionalne odbrambene industrije za Tursku nije bila stvar izbora, već prijeke potrebe.

Turske oružane snage uspješno su testirale mornarički top, koji je još jedan u nizu proizvoda turske odbrambene industrije.

Testiranju su prisustvovali ministar odbrane Hulusi Akar te načelnik Generalštaba turske vojske, general Yasar Guler, komandanti kopnenih, zračnih i pomorskih snaga i drugi zvaničnici, prenosi Anadolija.

Novi mornarički top kalibra 76/62 milimetara testiran je na testnom poligonu Karapinar, a prisutnim se posredstvom videoporuke obratio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

‘Nije stvar izbora, već prijeke potrebe’

Akar je čestitao svima koji učestvuju u razvoju i proizvodnji novih sistema oružja u Turskoj te je dodao da će i dalje biti vođena briga o potrebama turskih oružanih snaga.

Kazao je da Turska ubrzano radi na obuci osoblja i razvoju domaće proizvodnje vojne opreme i oružja i da je podignut stepen prisustva domaće opreme i oružja na 80 posto.

“Bez posustajanja ćemo nastaviti činiti sve što je potrebno kako bismo branili i očuvali suverenitet i nezavisnost države i sigurnost i prava našeg naroda”, poručio je Akar.

Podsjetivši kako Turska u prošlosti nije mogla ni za novac kupiti neka oružja, kazao je da razvoj nacionalne odbrambene industrije za Tursku nije bila stvar izbora, već prijeke potrebe.

“Doskora nismo proizvodili ni pješadijske puške, a sada proizvodimo svo lako oružje, oklopnjake, helikoptere, bespilotne letjelice, borbene bespilotne letjelice, brodove, artiljerijska sredstva… Radimo i dalje na razvoju i odlučni smo u tome”, poručio je Akar.

‘Progres i razvoj na svim poljima’

Naglasivši kako prijateljske, savezničke i bratske zemlje imaju velika očekivanja od Turske, rekao je da niko ne treba sumnjati da će Turska nastaviti progres i razvoj na svim poljima.

“Turska je jaka država općenito, sa svojom historijom, vrijednostima i oružanim snagama. To treba znati i vidjeti. Do sada smo odlučnim stavom branili svoja prava i interese i to ćemo i nastaviti”, poručio je Akar.

Nakon uspješnog testiranja mornaričkog topa, čelnik kompanije MKE Yasin Akdere poklonio je ministru odbrane čahuru projektila koji je korišten u testnoj paljbi.

Izvor: Agencije