Tedros: Svijet stvara toksične recepte za nove varijante

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da svijet stvara toksične uvjete da se nove varijante COVID-19 poput omikrona pojave, a zatim šire širom svijeta.

Ako zemlje i pojedinci ne učine ono što treba da zaustave prenos delte, neće zaustaviti ni omikron, kazao je čelnik WHO-a (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da svijet stvara toksične uvjete da se nove varijante COVID-19 poput omikrona pojave, a zatim šire širom svijeta.

Organizacija je saopćila je da je kombinacija niske pokrivenosti vakcinacijom širom planete, pomiješana s vrlo niskim brojem testiranja za praćenje virusa, plodno tlo za razmnožavanje COVID-19, prenosi Fena.

Zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda je naglasila da bi mjere za zaustavljanje globalno dominantne varijante delta također smanjile prenos omikrona.

Uznemirene zemlje širom svijeta

Nova varijanta uznemirila je zemlje širom svijeta.

“Moramo koristiti alate koje već imamo da spriječimo prenos i spasimo živote od delte. Ako to učinimo, također ćemo spriječiti prenos i spasiti živote od omikrona”, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Ali ako zemlje i pojedinci ne učine ono što treba da zaustave prenos delte, neće zaustaviti ni omikron. Globalno, imamo toksičnu mješavinu niske pokrivenosti vakcinom i vrlo niskog testiranja, što je recept za uzgoj novih varijanti. Zato nastavljamo apelirati na zemlje da osiguraju jednak pristup vakcinama, testovima i terapiji širom svijeta”, kazao je on.

Izvor: Agencije