Schallenberg se povlači sa funkcije austrijskog kancelara

Član Narodne partije Austrije je funkciju predsjednika Vlade preuzeo početkom oktobra, na kojoj je zamijenio Sebastijana Kurza.

Alexander Schallenberg nije objasnio hoće li se vratiti na funkciju ministra vanjskih poslova (EPA)

Austrijski kancelar Alexander Schallenberg je, nakon samo nekoliko sedmica, u četvrtak objavio da se povlači sa dužnosti predsjednika Vlade.

“Stavljam funkciju kancelara na raspolaganje. Funkcije kancelara i predsjednika najjače stranke u Parlamentu bi opet trebale biti ujedinjene u jednoj osobi”, rekao je Schallenberg iz Narodne partije Austrije (OVP).

Istakao je kako mu “nikada nije bila namjera preuzeti vodstvo stranke” i najavio da će sa kancelarske dužnosti odstupiti čim OVP “postavi potrebne smjernice”, prenosi Hina.

Karl Nehammer mogući novi kancelar

Austrijski mediji javljaju da bi funkciju predsjednika OVP-a i kancelara trebao preuzeti aktuelni ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer.

Prije toga je Sebastian Kurz, kojeg je Schallenberg početkom oktobra zamijenio na poziciji kancelara, odstupio sa čela OVP-a i zastupničkog kluba te stranke.

Kurz je početkom oktobra odstupio nakon što je protiv njega pokrenuta korupcijska istraga povezana s kampanjom za izbore 2017. godine, nakon kojih je OVP osvojio većinu i Kurz postao kancelar.

Schallenberg nije objasnio hoće li se vratiti na funkciju ministra vanjskih poslova, koju je obavljao do preuzimanja kancelarske dužnosti.

Izvor: Agencije