Pomorske snage Japana i SAD-a jačaju saradnju

Komandant eskadrile japanskih pomorskih snaga (Jieikantai), viceadmiral Yuasa Hideki i komandant 7. američke flote, viceadmiral Karl Thomas održali su sastanak.

U sklopu sastanka avioni F35C izveli su pokazne letove (EPA)

Zapovjednici američke i japanske mornarice objavili su da će produbiti odbrambenu saradnju između dvije države, javlja Anadolija.

Komandant eskadrile japanskih pomorskih snaga (Jieikantai), viceadmiral Yuasa Hideki i komandant 7. američke flote, viceadmiral Karl Thomas održali su sastanak na kojem je razgovarano o jačanju bilateralne saradnje.

Dvojica zapovjednika sastali su se na američkom nosaču aviona “USS Carl Vinson”, a na zajedničkoj konferenciji za novinare naglasili su značaj saradnje u oblasti odbrane.

Yuasa je kazao da su prijetnje pomorskoj sigurnosti sve veće zbog pokušaja da se silom promijeni postojeća situacija u regionu.

Izvedeni pokazni letovi

Osvrćući se na politiku japanskih pomorskih snaga “Slobodni i otvoreni Indo-Pacifik”, Yuasa je poručio da će dvije prijateljske zemlje intenzivirati bilateralnu saradnju zahvaljujući pomorskim snagama.

Thomas je pozvao saveznike i prijateljske zemlje da pokažu svoje sposobnosti protiv zemalja koje konstantno demonstriraju snagu.

U sklopu sastanka avioni F35C izveli su pokazne letove.

Izvor: Agencije