Podignuta optužnica protiv tinejdžera koji je pucao u školi u Michiganu

Ethan Crumbley je optužen za ubistvo, pokušaj ubistva, terorizam koji izaziva smrt i zločine vezane sa oružjem.

Vlasti okruga Oakland nisu dale motiv za napad (Reuters)

Petnaestogodišnji dječak optužen je danas za ubistvo i terorizam poslije oružanog napada u kome su ubijena četiri učenika i ranjeno još sedam u srednjoj školi u američkoj državi Michigan, objavile su danas vlasti.

Vlasti okruga Oakland nisu dale motiv za njegov napad, dan posijle nasilja u Oxford srednjoj školi koja se nalaz oko 50 kilometara od Detroita, prenosia Beta.

Medutim tužiteljica Karen McDonald rekla je da je napad bio sa predumišljajem na osnovu “brda digitalnih dokaza” koje je policija prikupila.

“Ovo nije bio samo impulsivan čin”, rekla je McDonald.

Dečak, Ethan Crumbley, je snimio video dan prije nasilja u kome je govorio o pucanju i ubijanju učenika, rekli su iz kancelarije šerifa okruga Oakland.

Optužen kao odrasla osoba

Crumbley je optužen za ubistvo, pokušaj ubistva, terorizam koji izaziva smrt i zločine vezane sa oružjem. On je optužen kao odrasla osoba.

Sud mu nije odobrio izlazak uz kauciju i prebačen je iz zatvora za maloljetnike u redovan zatvor za odrasle.

Šerif Mike Bouchard rekao je novinarima da su Crumbleyevi roditelji bili pozvani u školu juče zbog njegovog zabrinjavajućeg ponašanja u školi. On je ostao u školi a pucnjava se dogodila nekoliko sati kasnije.

Bouchard nije rekao zbog kakvog ponašanja tačno su bili pozvani roditelji.

“Ništa sa čim je mogao da se suoči ne bi moglo da opravda beuzumno i apsolutno brutalno nasilje prema drugoj deci, rekao je šerif.

Izvor: Agencije