Naučnici: Tri puta veći rizik za reinfekciju kod omikrona

Od nove varijante korona virusa postoji trostruko veći rizik za ponovnu infekciju nego što je to slučaj s trenutno dominantnim delta sojem i beta sojem virusa, navode naučnici.

Evropska agencija za javno zdravstvo objavila je da bi varijanta omikron mogla za nekoliko mjeseci izazvati više od polovine svih infekcija COVID-19 u Evropi (EPA)

Od nove omikron varijante korona virusa postoji trostruko veći rizik za ponovnu infekciju nego što je to slučaj s trenutno dominantnim delta sojem i beta sojem virusa, saopćila je grupa južnoafričkih zdravstvenih tijela u četvrtak.

Južnoafrički centar za epidemiološko modeliranje i analizu, zajedno s Nacionalnim institutom za zarazne bolesti, saopćio je da najnovija otkrića “pružaju epidemiološke dokaze o sposobnosti omikrona da izbjegne imunitet stečen prethodnom infekcijom”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Njihovo saopćenje je izdato nakon što je grupa južnoafričkih zdravstvenih organizacija objavila preliminarnu verziju rada, stavljenu na uvid naučnoj javnosti koja ga treba analizirati i odobriti prije nego što bude objavljen u naučnom časopisu.

Evropska agencija za javno zdravstvo objavila je ranije da bi varijanta omikron mogla za nekoliko mjeseci izazvati više od polovine svih infekcija COVID-19 u Evropi, u kojoj su slučajeve potvrdile Norveška, Finska i Francuska.

Visok stepen prenosivosti

Procjena se temelji na prvobitnim informacijama o visokom stepenu prenosivosti te varijante korona virusa, većem i od delte, koja se prije omikrona smatrala najzaraznijom od dosadašnjih glavnih sojeva.

“Prema matematičkom modelu ECDC-a, pokazatelji upućuju na to da omikron može izazvati više od polovine svih infekcija SARS-CoV-2 na području EU/EEA [Evropska ekonomska zona] kroz nekoliko idućih mjeseci”, saopćio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti, prenijela je Hina.

Voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za područje COVID-a 19 Maria van Kerkhove rekla je u srijedu da za sada nema konačnih dokaza o stepenu prenosivosti, no da se ti podaci očekuju idućih dana.

Izvor: Agencije