Moskva: Cilj Ukrajine da vrati Krim je ‘direktna prijetnja’

Osudivši ‘agresivnu retoriku’ ukrajinskih vlasti, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije isključio vojnu operaciju Kijeva na istoku zemlje.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov (EPA)

Kremlj je u četvrtak saopćio da proklamirani cilj Ukrajine – vraćanje Krima pod svoju kontrolu – predstavlja “direktnu prijetnju” Rusiji, prenosi AFP i podsjeća da je Rusija taj poluotok anektirala 2014. godine te da su odnosi dvije zemalje došli do tačke usijanja.

“Na to gledamo kao na direktnu prijetnju usmjerenu prema Rusiji”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, aludirajući na izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Zelenski je u srijedu u Parlamentu Ukrajine rekao da “oslobođenje Krima treba ostati cilj i filozofija Ukrajine”.

Zelenski je govorio o diplomatskim naporima, a ne o vojnoj intrevenciji, dodaje AFP, prenosi Hina.

‘Agresivna retorika ukrajinskih vlasti’

No, za Kremlj “tako formulirana izjava znači da je Kijev spreman upotrijebiti sva sredstva, uključujući silu, kako bi posegnuo za ruskim teritorijem”.

Osudivši “agresivnu retoriku” ukrajinskih vlasti, Peskov nije isključio vojnu operaciju Kijeva na istoku zemlje.

“Vjerovatnost ukrajinske vojne akcije na separatističkom istočnom dijelu zemlje i dalje je velika”, rekao je on, dodavši da su na liniji razgraničenja provokacije sve učestalije te da Rusiju to “uveliko zabrinjava”.

Također je optužio Kijev da ne poštuje sporazume iz Minska potpisane 2015. godine.

Moskva odbacuje optužbe da je ratno nastrojena i zauzvrat optužuje Ukrajinu da predstavlja “prijetnju” Rusiji, a da se NATO želi proširiti sve do njenih granica.

Izvor: Agencije