Kina ubrzava razvoj vakcine za omikron varijantu

Potencijalna vakcina protiv omikron varijante korona virusa možda se naposljetku neće trebati koristiti, ali je neophodno da se Kina pripremi.

Sinovac Biotech analizira da li njihova vakcina djeluje protiv omikrona (EPA - Ilustracija)

Kina ubrzava istraživanja i razvoj vakcine protiv COVID-19, posebno ciljajući omikron varijantu, izjavio je u četvrtak zdravstveni dužnosnik.

Za sada u Kini nije zabilježen nijedan slučaj zaraze omikron varijantom novog korona virusa, prenosi Hina.

“Na temelju raznih tehnologija, ubrzano radimo na istraživanju i razvoju vakcine protiv omikoron varijante”, rekao je Zheng Zhongwei, voditelj posebne skupine za razvoj vakcina protiv COVID-19.

Potencijalna vakcina protiv omikrona možda se naposljetku neće trebati koristiti, ali je neophodno da se Kina pripremi, kazao je on.

Koristi samo kineske vakcine

Za sada nema čvrstih dokaza da li omikron zaobilazi imunitet stečen vakcinacijom, ali se očekuje da će većina postojećih vakcina pomoći u smanjivanju težine oboljenja i smrti, dodaje Zheng.

Kineski proizvođač vakcina Sinovac Biotech je potvrdio da analizira da li njihova vakcina djeluje protiv omikrona, ili moraju izraditi potpuno novu vkacinu.

Shenzhen Kangtai Biological Products (BioKangtai) želi sarađivati s drugim institucijama na istraživanju omikrona.

Kina u svom programu vakcinisanja koristi samo vakcine domaće proizvodnje i tek treba odobriti vakcine razvijena u inostranstvu.

Izvor: Agencije