Iran predao nacrt prijedloga o ukidanju sankcija

Na osnovu sporazuma, Teheran je limitirao svoj program obogaćivanja uranija kao eventualnog načina za stvaranje nuklearnog oružja, u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija.

Predali smo im dva nacrta prijedloga, rekao je Ali Bagheri Kani (EPA)

Iran je evropskim silama koje učestvuju u razgovorima o spašavanju nuklearnog sporazuma predao nacrte prijedloga o ukidanju sankcija i poštovanju svojih obaveza, saopćio je vodeći iranski pregovarač, dok svjetske sile i Teheran pokušavaju oživjeti sporazum.

Objava je uslijedila četvrtog dana indirektnih razgovora između Irana i Sjedinjenih Američkih Država o potpunom vraćanju dvije strane u sporazum, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Razgovori su nastavljeni nakon petomjesečne pauze izazvane izborom u junu iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, antizapadnog tvrdolinijaša.

‘Dva nacrta prijedloga’

“Predali smo im dva nacrta prijedloga. Naravno da oni trebaju provjeriti tekstove koje smo im dali i ako su spremni za nastavak razgovora, mi smo u Beču kako bismo ih nastavili”, izjavio je novinarima šef iranskog pregovaračkog tima i zamjenik ministra vanjskih poslova Ali Bagheri Kani.

Evropski diplomata u Beču potvrdio je da su Iranci predali nacrte dokumenata evropskoj strani.

Na osnovu sporazuma, Teheran je limitirao svoj program obogaćivanja uranija, kao eventualnog načina za stvaranje nuklearnog oružja, u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija, iako Iran tvrdi da nastoji proizvesti atomsku energiju u isključivo civilne svrhe.

Skeptični Blinken

Sjedinjene Američke Države u četvrtak su objavile da nisu optimistične u vezi pregovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma između Irana iz svjetskih sila iz 2015., kazavši kako će za dan ili dva, kad Teheran predstavi svoje prijedloge, znati ulazi li Iran u razgovore u dobroj vjeri.

“Mislim da ćemo u bližoj budućnosti, za dan ili dva, biti spremni presuditi dolazi li Iran na pregovore u dobroj vjeri”, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken u Stockholmu, prenosi Hina.

“Posljednji potezi i nedavna retorika nam ne daju puno razloga za optimizam”, kazao je Blinken i dodao da “nije prekasno da Iran promijeni smjer i značajno se angažira”.

Izvor: Agencije