Guterres: Zabrana putovanja nepravedna i neefikasna

Jedini način da se smanji rizik od prenošenja virusa je da se putnici više puta testiraju, uz primjenu drugih odgovarajućih mjera, smatra generalni sekretar Ujedinjenih naroda.

Mjere zabrane putovanja su duboko nepravedne, kaže prvi ćovjek Svjetske organizacije (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres poručio je da su mjere zabrane putovanja, nametnute zbog COVID-19, kojima se izolira bilo koja zemlja ili regija ”ne samo duboko nepravedne i kaznene, već i neefikasne”.

Obraćajući se novinarima u New Yorku, rekao je da je jedini način da se smanji rizik od prenošenja virusa, uz istovremeno omogućavanje putovanja i ekonomskog angažmana, da se putnici više puta testiraju, uz primjenu drugih odgovarajućih mjera, čija je efikasnost potvrđena, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Uskoro podaci o zaraznosti omikrona

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) najavila je da očekuje da će za nekoliko dana imati više informacija o tome koliko je zarazan novi korona soj omikron.

To, kako ocjenjuje Reuters, ukazuje da će WHO imati podatke o omikronu mnogo brže nego što se predviđalo, pošto su iz Ženeve ranije rekli da će biti potrebne sedmice da se dođe do podataka.

Slučajeve zaraze omikron varijantom korona virusa do sada su prijavile najmanje 23 države iz pet od šest regija WHO-a.

Izvor: Agencije