EU: Omikron bi mogao izazvati polovinu svih zaraza u Evropi

Stari kontinent je do sada potvrdio nekoliko desetaka zaraza omikronom, novom varijantom korona virusa koja je prvi put detektirana u Južnoj Africi u novembru.

Najviši naučni savjetnik francuske vlade rekao je da bi omikron mogao zauzeti mjesto delte kao vodeće varijante već krajem januara (EPA)

Evropska agencija za javno zdravstvo objavila je da bi varijanta omikron mogla za nekoliko mjeseci izazvati više od polovine svih infekcija COVID-19 u Evropi, u kojoj su slučajeve potvrdile Norveška, Finska i Francuska.

Procjena se temelji na prvobitnim informacijama o visokom stepenu prenosivosti te inačice korona virusa, većem i od delte, koja se prije omikrona smatrala najzaraznijom od dosadašnjih glavnih sojeva.

“Prema matematičkom modelu ECDC-a, pokazatelji upućuju na to da omikron može izazvati više od polovine svih infekcija SARS-CoV-2 na području EU/EEA [Evropska ekonomska zona] kroz nekoliko idućih mjeseci”, saopćio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti, prenosi Hina.

‘Omikron bi mogao zauzeti mjesto delte’

Voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za područje COVID-19 Maria van Kerkhove rekla je u srijedu da za sada nema konačnih dokaza o stepenu prenosivosti, no da se ti podaci očekuju idućih dana.

Evropa je do sada potvrdila nekoliko desetaka zaraza omikronom, inačicom koja je prvi put bila detektirana u južnoj Africi u novembru.

EU i EEA obuhvataju 27 država članica Unije, uz države Island, Lihtenštajn i Norvešku.

Nešto ranije u četvrtak je najviši naučni savjetnik francuske vlade Jean-Francois Delfraissy rekao da bi omikron mogao zauzeti mjesto delte kao vodeće varijante već krajem januara iduće godine.

Zaraza omikronom potvrđena je u Oslu, a riječ je o osoba koja je bila pozitivna na testu, kazale su u četvrtak gradske vlasti glavnoga grada Norveške.

“No, očekuje se više slučajeva… Aktivno tragamo za njenim kontaktima kako bismo ograničili širenje i spriječlili veće žarište”, navodi gradska uprava.

Norveška je u srijedu otkrila prva dva slučaja omikrona.

Potvrđen u Norveškoj, Finskoj i Francuskoj

Finski Institut za javno zdravstvo u četvrtak je potvrdio pozitivan nalaz kod osobe koja je doputovala iz Švedske.

Institut dodaje da se istražuju uzorci drugih ljudi koji su s tom osobom putovali u istoj grupi.

Francuska je u četvrtak prijavila prva dva slučaja omikrona u matičnoj zemlji.

Zdravstvene vlasti za regiju Ile de France, što je šire područje Pariza, objavile su da je omikron potvrđen u osobe koja se u Francusku vratila iz Nigerije.

Druga zaražena osoba potvrđena je u regiji Gornje Rajne u istočnoj Francuskoj i ona se vratila iz Južne Afrike.

U novembru je jedan slučaj zaraze bio potvrđena na otoku La Reunion, francuskom prekomorskom teritoriju u Indijskom oceanu.

‘Delta i dalje pravi neprijatelj’

Najviši zdravstveni savjetnik francuske vlade Jean-Francois Delfraissy rekao je za televiziju BFM da je “pravi neprijatelj” još uvijek delta, koja se širi petim valom.

“Vidjet ćemo uspon omikrona koji će potisnuti deltu”, a to je moguće već krajem januara, rekao je Delfraissy.

Smatra da “Božić nije rizičan ako stanovništvo i donosioci odluka budu vrlo razboriti” i nastave poštivati mjere i primjenjivati treću dozu vakcine.

Francuska je u protekla 24 sata potvrdila gotovo 50.000 novih zaraza, objavilo je Ministarstvo zdravstva, a Delfraissy je kazao da vrhunac još nije pređen.

Izvor: Agencije