Snage sigurnosti suzavcem i šok granatama na demonstrante u Kartumu

Demonstranti zahtijevaju da se vojska miješa u poslove vlade.

Demonstranti su uspjeli preći most koji povezuje grad Omdurman sa centrom Kartuma, no na njih je bačen suzavac (EPA)

Sudanske snage sigurnosti suzavcem su i šok granatama u nedjelju pokušale rastjerati stotine hiljada demonstranata u glavnom gradu Kartumu, koji su se ponovno okupili da bi demonstracijama izrazili nezadovoljstvo zbog vojnog udara 25. oktobra.

Demonstracije protiv državnog udara nastavljeni su i nakon što je prošli mjesec vojska ponovno za premijera postavila Abdallu Hamdoka. Demonstranti zahtijevaju da se vojska ne miješa u poslove vlade.

Demonstranti su u nedjelju krenuli prema predsjedničkoj palači, obilježavajući treću godišnjicu protesta koji su potaknuli narodni ustanak što je rezultiralo svrgavanjem s vlasti dugogodišnjeg predsjednika Omara al-Bashira, piše Reuters a prenosi Hina.

Premda je policija blokirala mostove u glavnom gradu, demonstranti su uspjeli preći most koji povezuje grad Omdurman sa centrom Kartuma, no na njih je bačen suzavac, rekli su Reutersu očevici.

Organizacija protesta planirana je i u ostalim gradovima u zemlji, a na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se da se demonstracije održavaju i u Port Sudanu na obali Crvenog mora i El-Deainu u zapadnoj pokrajini Darfur.

Blokirane glavne ceste

Snage sigurnosti blokirale su i glavne ceste koje vode prema aerodromu i vojnom stožeru, a oko predsjedničke palače raspoređeni su pripadnici vojske i paravojnih Snaga brze podrške.

Istovremeno su demonstranti blokirali ceste oko dijela grada u kojemu se održavaju demonstracije. Neki su isticali sudanske zastave i fotografije demonstranata koji su u zadnjih nekoliko mjeseci ubijeni u demonstracijama.

Ovo je deveti u nizu protesta protiv vojnog puča. Protesti se nastavljaju i nakon što je vojska 21. oktobra ponovo za premijera postavila Abdallu Hamdoka te je iz kućnog pritvora pustila i njega i ostale visokoprofilirane političke zatvorenike.

Vojne i građanske političke stranke i ranije su dijelile vlast nakon Bashirovog svrgavanja s vlasti, no dogovor o ponovnom postavljanju Hamdoka za premijera naišla je na protivljenje demonstranata, koji su ga ranije smatrali simbolom otpora vojnoj vladavini. Njegov dogovor s vojskom su osudili i smatraju ga izdajom.

Izvor: Agencije