Rjabkov: Ruski prijedlozi mogu ublažiti napetosti sa SAD-om

Rusija je saopćila kako želi zakonski obavezujuće garancije da će NATO odustati od vojnih aktivnosti u istočnoj Evropi i Ukrajini.

Mislim da nismo na najnižoj tački, hvala Bogu, rekao je Sergei Ryabkov (EPA)

Ruski odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama još nisu dostigli najnižu tačku, i sigurnosni prijedlozi koje je iznijela Moskva mogli bi pomoći u ublažavanju napetosti, navode u subotu ruski mediji izjavu zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova, prenose Fena i Reuters.

Rusija je saopćila u petak kako želi zakonski obavezujuće garancije da će NATO odustati od vojnih aktivnosti u istočnoj Evropi i Ukrajini, u okviru liste sigurnosnih garancija koje želi od Zapada.

Moskva je prvi put u detalje iznijela zahtjeve za koje tvrdi da su od suštinskog značaja za ublažavanje napetosti u Evropi i smirivanje krize u Ukrajini.

‘Nismo na najnižoj tački’

“Mislim da nismo na najnižoj tački, hvala Bogu, ostvaren je mali napredak u nekim aspektima i nije sve beznadežno”, navodi u subotu novinska agencija Interfax riječi Rjabkova.

Moskvi su potrebni stabilni i predvidivi odnosi s Washingtonom, tvrdi on.

“Situacija se može stabilizirati i poboljšati uz pomoć takvih sporazuma. Bez njih, situacija će ostati ekstremno teška i napeta”, izjavio je Rjabkov.

Ruski prijedlozi izloženi su u dva dokumenta u ovoj sedmici – nacrtu sporazuma s državama članicama NATO-a i nacrtu sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama – a oba je objavilo ministarstvo vanjskih poslova.

Izvor: Agencije