Njemačka poručuje da Rusija neće diktirati stav NATO-a

Moskva je u petak objavila niz zahtjeva Zapadu koji uključuju povlačenje NATO-ovih bataljona iz Poljske, Estonije, Latvije i Litve. 

Moramo riješiti trenutne tenzije na diplomatskom nivou, rekla je Lambrecht Christine, nova njemačka ministrica odbrane (EPA)

NATO će raspravljati o ruskim sigurnosnim prijedlozima, no neće dopustiti Moskvi da određuje vojni stav tog saveza, rekla je njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht u nedjelju, tijekom posjete vojnicima iz njene zemlje u Litvi.

Moskva je u petak objavila niz zahtjeva Zapadu koji uključuju povlačenje NATO-ovih bataljona iz Poljske, Estonije, Latvije i Litve.

Rusija želi i pravno obavezujuću garanciju da će NATO odustati od vojne aktivnosti na istoku Ukrajine te da Moskva dobije pravo veta na eventualno ukrajinsko članstvo u sjevernoatlantskom savezu, što je Zapad već odbacio.

„Moramo riješiti trenutne tenzije na diplomatskom nivou, ali i uspostaviti kredibilan sistem odvraćanja“, rekla je Lambrecht, nova njemačka ministrica odbrane iz redova socijaldemokrata (SPD) tokom prve posjete njemačkim trupama u inozemstvu.

Njemački vojnici u Litvi su od ruske aneksije Krima 2014. godine.

„Raspravit ćemo o ruskim prijedlozima. No ne može Rusija biti ta koja NATO partnerima diktira njihov stav, a to je nešto što ćemo jasno dati do znanja u razgovorima“ koji se iduće sedmice održavaju u Briselu.

Napetosti između Zapada i Rusije

Zapad je Rusiji zaprijetio strogim ekonomskim sankcijama ako eskalira svoju vojnu prisutnost na granici s Ukrajinom. Moskva kaže kako samo odgovara na prijetnje svojoj sigurnosti zbog ukrajinskog gomilanja vojske i sve bližih odnosa s NATO-om.

Litavski ministar odbrane Arvidas Anusauskas optužio je Rusiju da želi stvoriti jaz između članica sjevernoatlantskog saveza te da se ne smije dopustiti da Moskva podijeli Evropu.

„Moramo podržati Ukrajinu svim sredstvima“, rekao je ministar, što uključuje i opremanje oružjem.

Izvor: Agencije