Nizozemska od danas u ‘lockdownu’, nova ograničenja u mnogim zemljama

Broj gostiju koje se može primiti kod kuće smanjuje se sa četvero na dvoje, osim na sam dan Božića, 25. decembra.

Prazna trgovačka ulica u centru Harlema u Nizozemskoj snimljena 12. marta 2021. (EPA)

Nizozemska će počevši od danas ujutro kroz čitavo razdoblje božićnih praznika biti u novom ‘lockdownu’ kako bi se ograničilo širenje zaraze korona virusom, zbog nove varijante omikrona, najavio je premijer Mark Rutte.

“Nizozemska se ponovno zatvara. To je neizbježno jer na nas dolazi peti val s omikron varijantom koja se širi brže nego što smo mislili. Moramo intervenirati iz opreza”, rekao je Rutte na novinskoj konferenciji u subotu.

Zatvaraju se barovi, pozorišta, škole…

Trgovine koje ne prodaju hranu, restorani, barovi, kino dvorane, muzeji i pozorišta moraju stoga zatvoriti svoja vrata od nedjelje do 14. januara, a škole barem do 9. januara, rekao je Rutte, prenosi Hina.

Broj gostiju koje se može primiti kod kuće smanjuje se ujedno sa četvero na dvoje, osim na sam dan Božića, 25. decembra.

Glavni nizozemski epidemiolog Jaap van Dissel rekao je na istoj konferenciji za medije da će omikron do kraja godine prevladati nad deltom u Nizozemskoj.

Ograničenja u putovanjima

Ovaj vikend proglašena su i prva ograničenja u putovanjima.

Neke zemlje EU-a, poput Irske, Portugala, Italije i Grčke, zahtijevaju da svi Evropljani, čak i vakcinisani imaju negativan test na ulazu u zemlju.

Njemačka je u subotu svrstala Britaniju u zemlju najvišeg rizika i proglasila karantin za sve putnike iz tih zemalja bez obzira jesu li vakcinisani ili su preboljeli covid. Ući u Njemačku mogu jedino s negativnim testom. Nevakcinisani putnici iz Danske i Francuske također će po ulasku u Njemačku morati u karantin.

U Austriju će od ponedjeljka moći samo oni koji su ili primili booster dozu ili imaju negativan test.

Nova godina bez vatrormeta

Pariz je otkazao novogodišnji vatromet i druga događanja na Elizejskim poljanama, u skladu s novim mjerama vlade za sprečavanje širenja omikrona, izvijestila je televizija BFM u subotu.

Francuski premijer Jean Castex u petak je objavio da se zabranjuju veća javna događanja i vatromet za novogodišnju noć te je preporučio da stanovnici, čak i ako su vakcinisani, naprave test na covid-19 prije novogodišnjih zabava.

U Irskoj će se svi pubovi, barovi i restorani zatvarati u 20 sati. Mjera će biti na snazi do kraja januara.

Danska će u nedjelju zatvoriti pozorišta, kina i koncertne dvorane na jedan mjesec. Isto vrijedi za zabavne parkove i muzeje.

Na američkom kontinentu, kanadska pokrajine Quebec ponovo uvodi ograničenja za barove, restorane i prodavnice, a američki predsjednik Joe Biden upozorio je na “zimu teških bolesti i smrti” za nevakcinisane i pozvao ih da primi vakcinu.

U Aziji, Južna Koreja ponovo je odredila vrijeme zatvaranja kafićima, restoranima, kinima i drugim javnim mjestima. Privatna okupljanja ograničena su na četvero ljudi.

Izvor: Agencije