Parlament Poljske usvojio kontroverzni zakon o medijima

Kritičari kažu da je zakon prvenstveno usmjeren protiv televizijskog informativnog kanala TVN24, u vlasništvu američke medijske kuće Discovery.

Opozicijski zastupnici tvrde da je glasanje održano mimo procedure (EPA)

Parlament Poljske je usvojio zakon o medijima za koji kritičari kažu da je prvenstveno usmjeren protiv televizijskog informativnog kanala TVN24, u vlasništvu američke medijske kuće Discovery, što bi moglo dovesti do diplomatskog spora sa SAD-om.

Zakon, koji nije bio na rasporedu za glasanje, ali je uvršten u posljednji tren, sada ide na potpisivanje predsjedniku Andrzeju Dudi, prenosi Hina.

Opozicijski zastupnici tvrde da je glasanje održano mimo procedure, da je stoga protupravno i predstavlja kršenje demokratskih standarda.

Svađa između Poljske i SAD-a

Također upozoravaju da će izmjenom pravila o stranom vlasništvu otežati rad informativnog kanala TVN24.

Početkom godine je predloženi zakon izazvao svađu između Poljske i SAD-a, a osim u Washingtonu, kritizirala ga je i Evropska unija.

Vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) tvrdi da je cilj zakona spriječiti utjecaj zemalja poput Rusije i Kine na poljske medije.

Matična kompanija TVN24 je TVN, koja je u vlasništvu Discoveryja, ali je registrirana u Nizozemskoj, kako bi se zaobišla odredba prema kojoj investitor van Evrope ne smije imati više od 49 posto vlasništva u poljskim medijskim kućama.

Izvor: Agencije