UN će pružiti humanitarnu pomoć za 1,6 miliona Palestinaca

Ujedinjeni narodi planiraju 2022. godine realizirati projekte humanitarne pomoći vrijedne pola milijarde dolara za 1,6 miliona Palestinaca.

Projekti su u oblasti sigurnost hrane, zdravstvo, obrazovanje, smještaj, voda, higijena i infrastruktura (EPA)

Ujedinjeni narodi planiraju 2022. godine realizirati projekte humanitarne pomoći vrijedne pola milijarde dolara za 1,6 miliona Palestinaca.

Iz Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova saopćeno je da je plan humanitarne pomoći Palestincima objavljen na svečanosti održanoj u Jerusalemu uz učešće visokih zvaničnika UN-a i nevladinih organizacija, prenosi Anadolija.

“Pokrenuli smo plan humanitarne pomoći od 510 miliona dolara za najsiromašnijih 1,6 miliona Palestinaca na Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu, kao i u Pojasu Gaze.”

Pod izraelskom okupacijom

Istaknuto je da projekti koji će biti realizirani 2022. godine imaju za cilj zadovoljavanje osnovnih potreba Palestinaca, kao što su sigurnost hrane, zdravstvo, obrazovanje, smještaj, voda, higijena i infrastruktura.

Humanitarna i stalna koordinatorica UN-a na palestinskim teritorijama pod izraelskom okupacijom Lynn Hastings navela je da su deseci humanitarnih organizacija u pripravnosti za realizaciju 193 projekta obuhvaćenih navedenim planom.

Hastings je navela da će pokušati zaštititi prava Palestinaca.

Izvor: Agencije