Turska: Izvještaj SAD-a o terorizmu nepotpun i pun predrasuda

Ministarstvo vanjskih poslova u Ankari objavilo je da je izvještaj Sjedinjenih Američkih Država o terorizmu za 2020. godinu nepotpun i pristrasan.

Turska i dalje očekuje dosljedan, odlučan i efikasan pristup SAD-a i saveznika (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Turske objavilo je u petak da je izvještaj Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o terorizmu za 2020. godinu nepotpun i pristrasan.

“Izvještaj u kojem na korektan način nije ocijenjena borba Turske protiv terorističkih organizacija je nepotpun i pun predrasuda”, kazao je Tanju Bilgic, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, prenosi Anadolija.

Dodao je da Turska borbu protiv terorizma vodi u skladu sa zakonom, ne praveći nikakvu razliku između terorističkih organizacija, kao i da uvijek ima u vidu ravnotežu sigurnosti, prava i sloboda.

Razvoj međunarodne saradnje

“Neprihvatljivo je da teroristički napadi grupa povezanih s Radničkom partijom Kurdistana [PKK] koji ciljaju civile, uključujući bolnice, a u kojima je ubijeno više od 120 nevinih osoba samo u prošloj godini, nisu spomenuti u izvještaju”, kazao je Bilgic.

Istakao je da Turska i dalje očekuje dosljedan, odlučan i efikasan pristup SAD-a i saveznika u borbi protiv terorizma.

“Svaki drugi stav i retorika nisu u skladu s nastojanjima da se razvija međunarodna saradnja u borbi protiv terorizma kao i duh savezništva”, rekao je Bilgic.

Izvor: Agencije