SAD: Inžinjer uhapšen zbog pokušaja prodaje povjerljivih odbrambenih podataka Rusiji

John Murray Rowe (63) iz Južne Dakote podijelio detalje o američkim ratnim avionima sa agentom FBI-a koji se pretvarao da je ruski špijun, zbog čega mu prijeti doživotni zatvor.

Rowe se u hotelu u Južnoj Dakoti sastao sa tajnim agentom FBI-a, koji se pretvarao da je ruski špijun (Reuters)

Inžinjer u kompaniji odbrambene industrije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) uhapšen je nakon što je pokušao odati povjerljive podatke uposleniku Federalnog istražnog ureda (FBI), za kojeg je mislio da je ruski špijun, javlja Anadolija.

John Murray Rowe, koji je 10 godina radio kao inžinjer u neimenovanoj odbrambenoj kompaniji, uhapšen je zbog pokušaja prodaje povjerljivih podataka tajnom agentu FBI-a, za kojeg je mislio da je ruski špijun, navodi se u saopćenju američkog Ministarstva pravosuđa.

Iz FBI-a su naveli kako je nakon otpuštanja 63-godišnjeg Johna Murraya Rowea, iz Južne Dakote, zbog kršenja sigurnosti, provedena tajna operacija o mogućnosti unutrašnje prijetnje kompaniji.

Rowe se u hotelu u Južnoj Dakoti sastao sa tajnim agentom FBI-a, koji se pretvarao da je ruski špijun, te mu prenio da je voljan preseliti u Rusiju i prodati informacije ruskoj vladi.

Otpušten zbog kršenja sigurnosnih pravila

Otkriveno je da je u sklopu istrage Rowe razmijenio više od 300 e-mailova s ​​drugim zaposlenikom FBI-a koji se također predstavljao kao ruski špijun u razdoblju od osam mjeseci, počevši od marta 2020.

Prema sudskim zapisima, Rowe je u jednom e-mail poruci podijelio detalje o američkim ratnim avionima, dok je u drugoj poruci napisao: “Ako ne mogu dobiti posao ovdje, onda ću raditi za drugi tim.”

Rowe je izveden pred Federalni sud u Južnoj Dakoti, gdje mu je određen pritvor zbog pokušaja odavanja informacija o nacionalnoj odbrani s ciljem pomaganja stranoj vladi.

Navodi se da će Rowe vjerojatno biti osuđen na doživotni zatvor.

Tužioci su naveli da Rowe već 40 godina radi kao testni inženjer za odbrambene kompanije i da ima sigurnosne dozvole.

Ranije je, u martu 2018, otpušten iz vazduhoplovne kompanije zbog kršenja sigurnosnih pravila.

Izvor: Agencije