Afera Kurz: Za izmanipuliranu anketu isplaćeno 156.000 eura

Državno tužilaštvo vidi vezu između oglasa ministarstva i objavljivanja uljepšanih anketa o Sebastianu Kurzu u tabloidima.

Kurz i bivši ministar finansija Gernot Bluemel u više su navrata insistirali na nevinosti prije nego što su podnijeli ostavke (EPA)

Tokom interne istrage ministarstva finansija otkrivene su korupcijske afere koje okružuju bivšeg austrijskog kancelara Sebastiana Kurza .

Između ostalog, na vidjelo su izašle neshvatljive isplate anketaru veće od 120.000 eura, objavilo je ministarstvo u Beču, prenose dpa i Fena.

Ured državnog tužioca za korupciju vodi istragu protiv Kurza i nekolicine njegovih saradnika. Sumnja se da su izmanipulirane ankete finansirane novcem poreskih obveznika kako bi se Kurzu otvorio put do vrha njegove konzervativne Austrijske narodne stranke (OeVP) i do kancelarskog mjesta. Navodi se da je projektom upravljalo ministarstvo financija.

‘Slika nije ružičasta’

Kurz i bivši ministar finansija Gernot Bluemel u više su navrata insistirali na nevinosti prije nego što su podnijeli ostavke.

“Kompletna slika zapravo nije posebno ružičasta”, kazao je voditelj interne istrage Hannes Schuh.

Anketaru je ministarstvo naručilo izradu studije za skoro 35.000 eura. On je, međutim, iz neshvatljivih razloga dobio skoro 156.000 eura. Osim toga, revizija je kritikovala i nepravilnosti u dodijeli novinskih oglasa. Državno tužilaštvo vidi vezu između oglasa ministarstva i objavljivanja uljepšanih anketa u tabloidima.

Izvor: Agencije