Kršćanske crkve optužile Izrael za diskriminaciju

Izrael je dozvolio mladim Jevrejima iz cijelog svijeta besplatna putovanja u Izrael, ali je za ostale zatvorio granice.

Selektivni tretman predstavlja diskriminaciju kršćanskih hodočasnika, navodi se (EPA)

Glasnogovornik kršćanskih crkava u Svetoj zemlji Wadie Abunassar optužio je Izrael da diskriminira kršćanske turiste tokom božićnih praznika.

Izrael je prošlog mjeseca zatvorio granice za strane turiste kao odgovor na izbijanje omikron soja, ali ove sedmice izraelski zvaničnici su odlučili da naprave izuzetak za “Birthright”, popularni program koji omogućava besplatna putovanja u Izrael mladim Jevrejima iz cijelog svijeta, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Za sada ograničenja ostaju na snazi za druge strane turiste, uključujući kršćanske hodočasnike koji su tradicionalno hrlili u mjesta kao što su Jerusalem, Nazareth i Bethlehem, biblijski grad na okupiranoj Zapadnoj obali koji kršćani poštuju kao mjesto rođenja Isusa Krista.

Portparol i savjetnik više crkava u Svetoj zemlji Abunassar poručio je da ovakav selektivni tretman predstavlja diskriminaciju kršćanskih hodočasnika.

“Rasistička diskriminacija nikada ne bi trebala biti prihvaćena ni na koji način. Pozivam izraelske vlasti da se prema svima koji žele da posjete zemlju ponašaju jednako bez ikakve diskriminacije zbog vjere”, napisao je on na Facebooku.

‘Šokirani i ljuti’ zbog odluke

Predstavnik Katoličke crkve izjavio je da su njeni zvaničnici šokirani i ljuti zbog odluke Izraela.

On je govorio pod uslovom da mu se ne otkrije identititet i rekao da je ta crkva, zajedno sa drugim denominacijama, apelovala na izraelsko ministarstvo turizma da dozvoli kršćanskim hodočasnicima da dođu na praznik.

Izraelsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da ostaje pri odluci da se strancima ne dozvoli ulazak u Izrael, uz, kako je rečeno, niz izuzetaka, uključujući “specifičnu” odluku za program “Birthright”.

Rečeno je i da će zvaničnici razgovarati o mogućnostima drugih izuzetaka u bliskoj budućnosti, ali nije dato više detalja o tome.

Izvor: Agencije