Kćerka Johna Kennedyja ambasadorica SAD-a u Australiji

Imenovanje Caroline Kennedy treba još potvrditi Senat.

Caroline Kennedy jedina je živa od sve djece JFK-a i Jackie Kennedy (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden izabrao je Caroline Kennedy, kćer ubijenog predsjednika Johna F. Kennedyja, za ambasadoricu SAD-a u Australiji, priopćila je u srijedu Bijela kuća.

Imenovanje ove bivše ambasadorice SAD-a u Japanu u mandatu Baracka Obame treba još potvrditi Senat.

Premda se o njenom izboru odavno nagađalo, vijest dolazi gotovo godinu nakon početka Bidenova mandata dok republikanski senatori kasne s potvrdom većine glavnih diplomatskih dužnosti, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Njezina će zadaća u Canberri biti učvršćenje saradnje SAD-a i Australije u prilikama napetosti s Kinom na indo-pacifičkom području.

Caroline Kennedy (64) jedina je živa od sve djece JFK-a i Jackie Kennedy. Godine 1999. njen brat John Kennedy mlađi izgubio je život u padu manjeg aviona kojim je upravljao.

Ta tragična smrt – kao i mnogih drugih članova porodice – dala je povoda priči o tobožnjem prokletstvu Kennedyjevih.

Pristalica Baracka Obame

Ambasadorica se pojavljuje na čuvenoj fotografiji na kojoj se, kao dijete, sakrila ispod očevog radnog stola u Bijeloj kući.

Decenijama je odbijala pozive demokratske stranke da im se pridruži i radije se posvetila pisanju – osobito o građanskoj slobodi – i poslu u Metropolitan muzeju u New Yorku.

U politiku je ušla u vrijeme predsjedničke kampanje 2008. kao veliki pristalica kandidata Baracka Obame kojeg je opisala kao osobu koja ju nadahnjuje i podsjeća na oca.

Često je putovala na sjeveroistok Japana poharan u potresu i u cunamiju u martu 2011., nakon čega je ondje bila ambasadorica od 2013. do 2017.

Nakon diplomatske službe u Tokiju, Caroline Kennedy je ušla u upravno vijeće Boeinga.

Izvor: Agencije