Evropsko vijeće: Vakcinacija je važna, uključujući treću dozu

Vakcinacija svih protiv korona virusa i primanje dodatne doze ključno je i hitno potrebno, kaže se u zaključcima čelnika Evropske unije o epidemiološkoj situaciji.

Čelnici Unije pozvali su da se što prije usvoje ažurirane preporuke za putovanja unutar EU-a (EPA)

Čelnici država članica Evropske unije istaknuli su u četvrtak važnost cijepljenja u borbi protiv pandemije COVID-19, uključujući dodatnom booster dozom, s obzirom na zabrinjavajuću varijantu virusa omikron.

“Cijepljenje svih i primanje dodatne doze ključno je i hitno potrebno”, kaže se u zaključcima Evropskog vijeća o epidemiološkoj situaciji.

Čelnici EU-a su na sastanku na vrhu u Briselu razgovarali o pogoršanju epidemiološke situacije zbog nove varijante virusa omikron, prenosi Hina.

Šefovi država ili vlada zemalja članica ističu da je ključno prevladati sumnjičavost prema cijepljenju i boriti se protiv dezinformacija o cjepivima.

Uspješna turistička sezona u Hrvatskoj

U pogledu uvođenja restrikcija na kretanje, Evropsko vijeće poziva na koordinirane napore kako bi se na postojeću situaciju odgovorilo na osnovu dostupnih naučnih dokaza te da se ograničenja za putovanje donose na osnovu objektivnih kriterija i da ne potkopavaju jedinstveno tržište i nerazmjerno remete slobodu kretanja unutar Unije.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je rekao novinarima u pauzi zasjedanja da su COVID potvrde omogućile prošlo ljeto slobodu kretanja, što je Hrvatskoj pomoglo da ima izuzetno uspješnu turističku sezonu, s više od 90 posto brojeva u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Dio zemalja već je uveo jednostrana ograničenja, odstupajući od preporuka za koordiniranim djelovanjem.

Tako je Italija, ne obavijestivši prethodno Evropsku komisiju, uvela obavezu testiranja za cijepljene osobe kao uvjet za ulazak u zemlju i državljanima EU-a.

Slično su napravili Portugal i Irska, koji su uveli obvezu testiranja za putnike iz EU-a kao odgovor na pojavu varijante omikron.

Čelnici EU-a pozvali su da se što prije usvoje ažurirane preporuke za putovanja unutar EU-a, koja je krajem novembra objavila EK-a.

Sa COVID potvrdama bez ograničenja

Komisija je u tim preporukama predložila “pristup temeljen na osobi”, što znači da osoba koja ima važeću digitalnu COVID potvrdu u načelu ne bi trebala biti podvrgnuta dodatnim ograničenjima, kao što su testovi ili karantin, bez obzira na mjesto polaska u EU.

Od osoba bez EU digitalne COVID potvrde moglo bi se zahtijevati da se podvrgnu testiranju prije ili nakon dolaska.

Komisija je, također, predložila da digitalne COVID potvrde vrijede devet mjeseci od primanja zadnje doze cjepiva.

Izvor: Agencije