Američki CDC: Omikron zarazniji od delta soja

Prvi podaci sugeriraju da je omikron soj korona virusa infektivniji od varijante delta, saopćila je direktorica američkih Centara za prevenciju i kontrolu bolesti.

Direktor Pfizera Albert Bourla procijenio je da će omikron vjerovatno izazvati milione slučajeva COVID-19 (EPA)

Prvi podaci sugeriraju da je omikron soj korona virusa infektivniji od varijante delta, saopćila je direktorica američkih Centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) Rochelle Walensky.

Naglasila je da zvaničnici počinju primjećivati porast slučajeva COVID-19 kod potpuno vakcinisanih štićenika u domovima za starije osobe, a da oni koji su primili booster vakcine imaju stopu infektivnosti koja je 10 puta niža, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Podaci prvih istraživanja pokazuju da omikron ima vrijeme udvostručenja od dva dana, rekla je Walensky.

Navela je da postoje potvrđeni slučajevi ove varijante u najmanje 36 američkih država, a zdravstveni zvaničnici očekuju da će broj slučajeva u SAD nastaviti rasti narednih sedmica.

Mogući milioni novih slučajeva

Američki stručnjaci, uz ogradu da se saznanja o omikronu još uvijek prikupljaju, procijenili su prošle sedmice da bi zabrinjavajuća varijanta korona virusa omikron mogla prestići varijantu deltu u roku od nekoliko sedmica.

“Očekujem da će omikron zamijeniti deltu u narednim sedmicama”, rekao je Stephen Kissler, stručnjak za modele širenja bolesti na harvardskoj školi javnog zdravlja T.H. Chan.

“Nažalost, baš u vrijeme dolaska nove godine vidjet ćemo kako se omikron širi”, prenosi Hina.

Prethodno je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla procijenio da će omikron vjerovatno izazvati milione slučajeva COVID-19.

Izvor: Agencije