Zelenski za pregovore, ali želi EU sankcije Moskvi

Ukrajina je spremna za svaku formu razgovora s Rusijom, ali bi željela vidjeti zapadne sankcije protiv Moskve, kako bi izbjegla dalju eskalaciju.

Ukrajina je trenutno glavna tačka sukoba između Rusije i Zapada (EPA)

Ukrajina je spremna za svaku formu razgovora s Rusijom, ali bi željela vidjeti zapadne sankcije protiv Moskve, kako bi izbjegla dalju eskalaciju, izjavio je u srijedu, na marginama samita Evropske unije u Briselu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i Zelenski sastali su se u Briselu kako bi pronašli načine za ponovno pokretanje pregovora u “normandijskom formatu”, koji uključuje i Rusiju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Pronaći trajno rješenje

“Tri lidera su ponovo potvrdila posvećenost ovom formatu pregovora kako bi se pronašlo trajno rješenje za sukob i očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine”, navodi se u saopćenju iz kabineta francuskog predsjednika.

Ukrajina je trenutno glavna tačka sukoba između Rusije i Zapada.

SAD tvrdi da je više od 100.000 ruskih vojnika raspoređeno na ukrajinskim granicama, vjerovatno u pripremama za invaziju, što Moskva negira i tvrdi da su njene akcije isključivo odbrambene.

Izvor: Agencije