Ukrajina, Gruzija i Moldavija lobirale za članstvo u EU

Lideri tri zemlje lobirali su da im se dozvoli da počnu pregovore o pridruživanju Uniji, ali se za sada mogu očekivati da dobiju uvjeravanja za podršku protiv moguće ruske agresije.

Naš cilj je punopravno članstvo u Evropskoj uniji, rekao je ukrajinski predsjednik (EPA)

Lideri Ukrajine, Gruzije i Moldavije lobirali su u srijedu u Evropskoj uniji, na samitu Istočnog partnerstva u Briselu, da im se dozvoli da počnu pregovore o pridruživanju Uniji, ali se za sada mogu očekivati samo da dobiju uvjeravanja za podršku protiv svake moguće ruske agresije.

“Naš cilj je punopravno članstvo u EU”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poslije sastanka s predsjedavajućim samita EU-a Charlesom Michelom, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Obraćajući se u sjedištu NATO-a, gruzijski premijer Irakli Garibašvili je također pozvao Zapad da dozvoli njegovoj zemlji da uđe u Atlantski savez, što je cilj kojem teži i Ukrajina.

Armenija i Azerbejdžan ne žele u EU

Predsjednica Moldavije Maja Sandu rekla je u utorak da njena zemlja teži da se pridruži EU, o čemu je obavijestila i Rusiju.

Samit EU-Istočno partnerstvo, održan u srijedu, koje obuhvata šest zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, okupio je u Briselu lidere Ukrajine, Gruzije, Armenije, Azerbajdžana i Moldavije.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko nije učestvovao zbog pogoršanih odnosa Brisela s Minskom, koji EU optužuje za hibridni napad slanjem hiljada izbjeglica sa Bliskog istoka na istočne granice Unije.

Od njih šest, Gruzija, Moldavija i Ukrajina imaju neriješene teritorijalne sporove s Moskvom, dok lideri Armenije i Azerbejdžana koji prisustvuju samitu ne traže članstvo u EU.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada