Objavljeni povjerljivi dokumenti o atentatu na Johna F. Kennedyja

Administracija Joea Bidena objavila je 1.500 novih dokumenata o atentatu na 35. američkog predsjednika na web stranici Nacionalne uprave za arhive i evidenciju.

John F. Kennedy ubijen je 22. novembra 1963. godine u Teksasu (EPA)

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena objavila je povjerljive dokumente u vezi s ubistvom 35. američkog predsjednika Johna F. Kennedyja 1963. godine.

Bidenova administracija objavila je 1.500 novih dokumenata o atentatu na web stranici Nacionalne uprave za arhive i evidenciju (NARA), prenosi Anadolija.

Većina objavljenih dokumenata sadrži informacije o osumnjičenom za ubistvo Lee Harvey Oswaldu.

Činjenica da više od 10.000 dokumenata vezanih za atentat još uvijek nije u potpunosti objavljeno i dalje izaziva napetost između istražitelja atentata i federalne administracije.

‘Duboka nacionalna tragedija’

Mnogi istraživači tvrde da objavljeni dokumenti ne daju nikakve nove tragove o atentatu i ne rasvjetljavaju još uvijek nejasna pitanja.

Istraživači tvrde da su Centralna obavještajna agencija (CIA), Federalni istražni biro (FBI) i druge agencije za nacionalnu sigurnost spriječile objavljivanje dokumenata u vezi s incidentom uprkos nalogu Kongresa.

Ubistvo Kennedyja je opisano kao “veoma duboka nacionalna tragedija, koja nastavlja da odjekuje u sjećanju Amerikanaca koji su živjeli taj strašni dan i američku historiju”, podsjećajući da je 250.000 dokumenata, koji čine 90 posto dokumenata u zbirci NARA-e, otvoreno za javnost.

‘Atentat je mogao biti zavjera’

John F. Kennedy ubijen je 22. novembra 1963. godine u Teksasu, gdje je otišao zbog izbornih aktivnosti.

U istrazi, koju je vodio predsjednik Vrhovnog suda Earl Warren, zaključeno je da je Lee Harvey Oswald, koji je izvršio atentat, djelovao sam.

Međutim, istraga je kritizirana zbog navodne nekompletnosti, a komisija osnovana u Kongresu kasnije je proglasila da bi atentat mogao biti zavjera.

Izvor: Agencije