Njemačka protjerala ruske diplomate nakon presude za političko ubistvo

Dvojica ruskih diplomata postala su nepoželjne osobe, u skladu s odlukom njemačke vlade, nakon što je sud utvrdio da je Rusija naredila ubistvo gruzijskog državljanina 2019. godine u Berlinu.

Njemački sud je osudio pedesetšestogodišnjega ruskog državljanina na doživotnu robiju (EPA)

Dvojica ruskih diplomata postala su nepoželjne osobe, u skladu s odlukom njemačke vlade, nakon što je sud u Berlinu utvrdio da je Rusija naredila ubistvo gruzijskog državljanina 2019. godine u glavnom gradu Njemačke.

Odluka je saopćena ruskom ambasadoru Sergeju Nečajevu u srijedu, na sastanku u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke, rekla je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, prenosi Hina.

Moskva će uzvratiti Njemačkoj nakon odluke Berlina o protjerivanju dvojice ruskih diplomata zbog ubistva gruzijskog državljanina 2019. godine, izjavila je u srijedu glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

‘Neprijateljstvo prema ruskoj državi’

Za njemački portal Telegram je kazala da je taj potez Njemačke “neprijateljski”.

Njemački sud je u srijedu osudio pedesetšestogodišnjega ruskog državljanina na doživotnu robiju jer je prije više od dvije godine u jednom berlinskom parku ubio Gruzijca čečenskog porijekla, i to po nalogu ruskih vlasti.

Ubistvo se dogodilo 23. augusta 2019. godine u parku Kleiner Tiergarten u Berlinu.

Tužitelji su rekli da se radilo o odmazdi zbog sudjelovanja gruzijskog državljanina u Drugom čečenskom ratu i zbog njegovog “neprijateljstva prema ruskoj državi”.

Ubijeni 40-godišnji Gruzijac je čečenskog porijekla i od kraja 2016. godine živio je u Njemačkoj kao tražitelj azila, a ruske su ga vlasti klasificirale kao “čečenskog teroristu”.

Sud je dobio informaciju po kojoj je muškarac koji je osuđen za ubistvo bio zaposlenik ruske obavještajne službe FSB-a te je doputovao u Berlin koristeći lažni identitet kako bi ondje obavio naručeno ubistvo.

Zaoštravanje njemačko-ruskih odnosa

Odbrana je pred sudom rekla da se slučaj temelji na “vrlo upitnim dokazima”.

Ova će presuda vjerovatno dodatno zaoštriti njemačko-ruske odnose.

Nakon ubistva, njemačka vlada je optužila rusku da nije sarađivala u istrazi te je u međuvremenu protjerala dvoje zaposlenika ruske ambasade u Berlinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ubijenog Gruzijca, za kojeg kažu da se borio na strani separatista u Čečeniji, nazvao “banditom” i “ubicom”.

Izvor: Agencije