WMO potvrdio temperaturni rekord na Arktiku od 38 stepeni

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) potvrdila je temperaturu od 38 stepeni Celzijusovih izmjerenu u ruskom gradu Verhojansk 20. juna 2020. godine kao novu rekordnu temperaturu za Arktik.

Prosječne temperature iznad arktičkog Sibira bile su čak 10 stepeni više od normale tokom većeg dijela ljeta prošle godine, što je dovelo do velikih požara (Reuters)

Svetska meteorološka organizacija (WMO) potvrdila je temperaturu od 38 stepeni Celzijusovih izmjerenu u ruskom gradu Verhojansk 20. juna 2020. godine kao novu rekordnu temperaturu za Arktik, prenosi Tanjug.

Verhojansk se nalazi u istočnom Sibiru, oko 115 kilometara sjeverno od arktičkog kruga, a na njemu se prate meteorološki podaci od 1885. godine.

Kako je objavljeno na sajtu WMO-a, prosječne temperature iznad arktičkog Sibira bile su čak 10 stepeni više od normale tokom većeg dijela ljeta prošle godine, što je dovelo do velikih požara.

Nikad više rekorda

Generalni sekretar WMO-a Petteri Taalas izjavio je da je u 2020. godini zabilježen i novi temperaturni rekord (18,3 stepena Celzijusa) za antarktički kontinent.

„Istraživači WMO trenutno rade na verifikaciji očitavanja temperature od 54,4 stepena zabilježene i 2020. i 2021. godine u najtoplijem mjestu na svetu – Dolini smrti u Kaliforniji i na potvrdi novog evropskog temperaturnog rekorda od 48,8 stepeni na Siciliji ovog ljeta”, naveo je Taalas.

Istakao je da WMO nikada nije radila istovremeno na potvrdi toliko temperaturnih rekorda.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada