Američki zakon o borbi protiv islamofobije

Administracija Joea Bidena podržala je donošenje Zakona o borbi protiv međunarodne islamofobije.

Bijela kuća podržava dio rezolucije koja skreće pažnju na slučajeve preodgoja, kao što su oni koji ciljaju na Ujgure u Kini (EPA)

U posebnom priopćenju iz Bijele kuće poziva se na borbu protiv islamofobije na temelju zakona koji je izglasan u Zastupničkom domu Kongresa na prijedlog demokratske zastupnice Ilhan Oman, koji je sponzoriralo još 56 zakonodavaca, izvijestio je Al Jazeerin reporter iz Washingtona Ivica Puljić.

U priopćenju Bijele kuće se navodi da administracija podržava donošenje H.R. 5665 – Zakona o borbi protiv međunarodne islamofobije.

“Vjerska sloboda je temeljno ljudsko pravo, što je dio Opće deklaracije o ljudskim pravima i također je dio Prvog amandmana na Ustav SAD-a. Predanost naše zemlje obrani slobode vjeroispovijesti i uvjerenja seže stoljećima u prošlost, a administracija snažno vjeruje da se prema ljudima svih vjera i podrijetla diljem svijeta treba odnositi s jednakim dostojanstvom i poštovanjem”, navodi se u priopćenju.

Podrđka rezoluciji H.R. 5665

“Administracija Joea Bidena također podržava dio rezolucije H.R. 5665 koji skreće pozornost na slučajeve prisilnog rada, preodgoja ili prisutnosti koncentracijskih logora, kao što su oni koji ciljaju na Ujgure i druge manjine u autonomnoj regiji Xinjiang Uyghur u Narodnoj Republici Kini.”

Administracija pozdravlja suradnju s Kongresom kako bi se osiguralo da državni tajnik ima potrebnu fleksibilnost i ovlaštenja za imenovanje ureda i posebnog izaslanika s ciljem pravljenja godišnjeg izvješća o islamofobiji u stranim zemljama.

Izvor: Agencije