Izvještaj: Kineska invazija na Tajvan teško izvodiva

Tajvansko ministarstvo tvrdi da bi Kina imala probleme u iskrcavanju trupa i njihovoj opskrbi.

Kineska logistika suočila bi se sa izazovima, jer bi kopnene snage trebalo opskrbljivati oružjem, hranom i lijekovima preko Tajvanskog prolaza, navodi se (Reuters)

Tajvansko ministarstvo odbrane tvrdi da bi potpuna kineska invazija na Tajvan sa dolaskom kopnene vojske i preuzimanjem luka i aerodroma bila veoma teško izvodiva zbog problema koje bi Kina imala u iskrcavanju trupa i njihovoj opskrbi.

Tenzije između Taipeia i Pekinga su u porastu, a Kina, koja otok sa demokratski izabranom vlašću smatra svojm teritorijom, u posljednjih nekoliko mjeseci pojačala je vojne aktivnosti u blizini Tajvana kako bi pojačala pritisak na otok da prihvati kinesku vlast.

U izvještaju zastupnicima, tajvansko ministarstvo napisalo je da je transportni kapacitet Kine trenutno limitiran i da bi iskrcavanje trupa u jednom naletu bilo nemoguće. Kina bi se morala osloniti na brodove koji bi trebali koristiti lučke objekte i transportne avione kojima bi bili potrebni aerodromi.

„No, vojska Tajvana snažno brani luke i aerodrome i ne bi bilo lako okupirati ih u kratkom periodu. Operacija iskrcavanja bila bi ekstremno rizična“, tvrdi ministarstvo u izvještaju, u čiji je sadržaj uvid imala agencija Reuters.

Kineska logistika također bi se suočila sa izazovima, jer bi kopnene snage trebalo opskrbljivati oružjem, hranom i lijekovima preko Tajvanskog prolaza koji razdvaja dvije strane.

„Vojska ima prednost u Tajvanskom prolazu jer može koristiti zajedničke operacije presretanja, prekidajući opskrbu komunističke vojske, ozbiljno smanjujući borbenu učinkovitost i izdržljivost desantnih snaga“, dodaje se.

Blizu američke i japanske baze

Kina bi također trebala zadržati neke od svojih snaga u rezervi kako bi spriječila da se bilo koje strane snage pridruže i pomognu Tajvanu, te bi morala pomno paziti i na druga nestabilna područja na kineskim granicama, poput Indije i Južnog kineskog mora, tvrdi ministarstvo.

„Američke i japanske vojne baze su blizu Tajvana i svaki napad komunističke Kine bio bi pažljivo praćen. Bile bi potrebne rezervne snage koje bi trebale spriječili inostranu vojnu intervenciju“, navedeno je.

„Teško je fokusirati sve napore samo na borbu sa Tajvanom”, dodaje se.

Eksperti tvrde da Kina na raspolaganju ima i druga sredstva kako bi bacila Tajvan na koljena, uključujući blokadu i ciljane napade projektilima.

Tajvanski predsjedik Tsai Ing-wen nadgleda program vojne modernizacije otoka kako bi ga bilo teže napasti, a ima i projektile većeg dometa.

Vlada otoka namjerava potrošiti dodatnih 8,66 milijardi dolara tokom narednih pet godina kako bi prvenstveno nabavila pomorsko oružje, među kojim su projektili i ratni brodovi.

Izvor: Agencije