Darmanin: U Francuskoj zatvorena 21 džamija

Ministar unutrašnjih poslova tvrdi da su zatvorene džamije pokazivale ekstremističke znakove.

Gerald Darmanin rekao je da će se inspekcijski nadzori u džamijama nastaviti (EPA)

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin izjavio je da je u toj zemlji zatvorena još 21 džamija koja je “pokazivala ekstremističke znakove”.

Darmanin je, gostujući na francuskoj televiziji LCI, rekao da su nedavno izvršili inspekcije u 99 džamija zbog sumnje na ekstremizam.

Navodeći da je zatvorena 21 džamija, da se nastavlja proces zatvaranja njih šest, Darmanin je poručio da su ti koraci poduzeti na temelju “antiseparatističkog” zakona, prenijela je Anadolija.

Kritikujući republikance i desničarske ekstremiste što nisu glasali za ovaj zakon, Darmanin se pohvalio da je zahvaljujući tom zakonu prvi put u francuskoj historiji zatvoren ovoliki broj džamija.

Ističući također da nisu dirali 36 džamija koje su pregledane i za koje je utvrđeno da “nisu u suprotnosti sa zakonima Francuske”, Darmanin je rekao da su neke od njih prestale dobivati ​​sredstva izvana, a jedna džamija je smijenila imama koji je optužen za ekstremizam.

Šef francuskog MUP-a dodao je da će se inspekcijski nadzori u džamijama nastaviti.

Obraćajući se muslimanima u zemlji, u kojoj se približavaju predsjednički izbori, Darmanin je poručio da u zemlji ima malo “bogomolja povezanih s ekstremizmom” i da općenito nemaju problema s muslimanima u Francuskoj.

Kontroverzni zakon o ‘antiseparatizmu’

Ustavno vijeće Francuske u augustu ove godine odobrilo je kontroverzni zakon o “antiseparatizmu” koji je kritikovan zbog marginalizovanja muslimana.

Zakon je u julu usvojila Narodna skupština, uprkos snažnom protivljenju desničarskih i ljevičarskih zastupnika.

Vlada tvrdi da zakon ima za cilj jačanje francuskog sekularnog sistema, ali kritičari smatraju da ograničava vjerske slobode i marginalizuje muslimane.

Nacrt je kritikovan zbog marginaliziranja francuske muslimanske zajednice – najveće u Evropi, sa 3,35 miliona pripadnika – i nametanje ograničenja u mnogim aspektima njihovih života.

Zakon dozvoljava zvaničnicima da intervenišu u džamijama i udruženjima odgovornim za njihovu administraciju, kao i da kontrolišu finansije muslimanskih udruženja i nevladinih organizacija.

Prema zakonu, pacijentima je zabranjeno da biraju doktora na osnovu spola iz vjerskih ili drugih razloga, a “sekularno obrazovanje” je postalo obavezno za sve državne službenike.

Francuska je zbog marginalizacije muslimana kritikovana od međunarodnih i nevladinih organizacija, posebno Ujedinjenih nacija.

Izvor: Agencije