Blinken u Indoneziji, SAD nastoji ojačati veze sa zemljama jugoistočne Azije

Bidenova administracija nastoji se ponovno povezati s tom regijom nakon što je privrženost SAD-a toj regiji dovedena u pitanje za vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. 

Blinken će slijediti Bidenov cilj povećanja angažmana s 10 članica Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) (EPA)

Američki državni sekretar Antony Blinken doputovao je u Indoneziju u ponedjeljak čime je započeo posjetu jugoistočnoj Aziji kako bi ojačao veze u regiji koja je postala strateško bojno polje Washingtona i Pekinga.

U svojoj prvoj posjeti jugoistočnoj Aziji otkako je američki predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost u januaru, Blinken će ove sedmice biti u Maleziji i na Tajlandu nakon posjete indonezijskoj prijestolnici Džakarti u kojoj će se susresti s predsjednikom Jokom Widodom. U utorak će održati govor o američkoj indo-pacifičkoj strategiji, prenosi Hina.

Jugoistočna Azija ključna je arena rivalstva između Sjedinjenih Država i Kine, dvije najveće svjetske ekonomije. Bidenova administracija nastoji se ponovno povezati s tom regijom nakon što je privrženost SAD-a toj regiji dovedena u pitanje za vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Suprotstavljanje rastućoj moći Kine

Blinken će slijediti Bidenov cilj povećanja angažmana s 10 članica Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i raspravljati o predsjednikovoj viziji indo-pacifičkog ekonomskog okvira, rekao je glavni američki diplomat za Aziju uoči ovog putovanja.

SAD i zapadni saveznici nastoje suzbiti asertivnost Pekinga u Južnom kineskom moru, kanalu za trećinu globalne trgovine te optužuju kinesku ogromnu flotu obalne straže da maltretira zemlje poput Vijetnama, Filipina, Malezije i Indonezije ometanjem energetskih i ribolovnih aktivnosti.

Kina polaže pravo na gotovo cijelo more, a američke aktivnosti vidi kao uplitanje vanjske sile.

Bidenova administracija smatra da je veći angažman u jugoistočnoj Aziji iznimno važan za suprotstavljanje rastućoj moći Kine, no povlačenje Trumpa iz regionalnog trgovinskog sporazuma 2017. ograničilo je sposobnost SAD-a za vršenje ekonomskog utjecaja, dok je Peking nastojao osnažiti trgovinske veze.

Izvor: Agencije