Nova Kaledonija ostaje u Francuskoj

Od dosad prebrojanih 90,23 posto glasačkih listića, protiv nezavisnosti se izjasnilo 96,32 posto stanovnika koji su izašli na birališta.

Očekuje se da će konačni rezultati glasanja biti tijesni, nakon prethodna dva kruga glasanja, tokom 2018. i 2020. godine (AFP)

Nova Kaledonija se u nedjelju velikom većinom glasova izjasnila protiv nezavisnosti na referendumu o samoopredjeljenju, a obilježila ga je rekordna suzdržanost građana, osobito nakon poziva separatista na bojkot glasanja koje je trebalo označiti završetak procesa dekolonizacije započet prije više od 30 godina u ovome francuskome prekomorskom teritoriju s posebnim statusom u jugozapadnome dijelu Tihog oceana, prenosi Hina.

Od dosad prebrojanih 90,23 posto glasačkih listića, protiv nezavisnosti se izjasnilo 96,32 posto stanovnika koji su izašli na birališta, izvijestio je tv kanal NC 1st.

U nedjelju do 17:00 sati na izbore je izašlo 41,60 posto stanovnika, u odnosu na 73,68 posto 2018. i 79,63 posto godine 2020.

Zagovornici nezavisnosti su najavili da neće izaći na izbore, uz objašnjenje da je nemoguće organizirati “poštenu kampanju” s obzirom na to da je otočje od rujna zahvaćeno pandemijom covida, što bi moglo ugroziti slobodno izjašnjavanje.

Tijesni rezultati

Prije referenduma prognozirano je da će konačni rezultati glasanja biti tijesni, nakon prethodna dva kruga glasanja, tokom 2018. i 2020. godine, kada je broj onih koji su glasali protiv nezavisnosti smanjen sa 57 procenata u 2018. godini na 53 posto u 2020. godini.

Lideri autohtonih Kanaka tvrde da je pandemija spriječila kampanju “od vrata do vrata” u selima, a žele i da se dozvoli tradicionalni period žalosti, pošto je gotovo 300 ljudi, uglavnom Kanaka, preminulo od korona virusa od septembra u populaciji od gotovo 270.000 ljudi.

“Iako su redovi birača u glavnom gradu Nuomeu, malo birača se do sada pojavljuje u oblastima gdje živi većinsko stanovništvo”, napisao je novinar Nic Maclellan na svom Twitter profilu.

Analitičari navode da se pribojavaju da će glas “ne” izazvati gnjev među onim građanima koji se zalažu za nezavisnost, pa će se samim tim izazvati nestabilnost, navodi Reuters.

Izvor: Agencije