Putin: Bar jedan agent CIA bio savjetnik ruske vlade 1990-ih

“Pogledajte, sredinom 1990-ih i početkom 2000-ih godina u svojstvu savjetnika, zvaničnih službenika ruske vlade bili su, kako se kasnije otkrilo, službenici CIA”, rekao je ruski predsjednik.

Putin je naglasio da se situacija promijenila i da su oni početkom 2000-ih "očišćeni", i da je Rusija postala drugačija i samostalnija (EPA)

Najmanje jedan pripadnik američke Centralne obavještajne agencije (CIA) bio je među savjetnicima ruske vlade početkom 1990-ih, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin, prenosi Tanjug.

“Vjerujem da je najmanje jedan agent CIA definitivno bio među tim savjetnicima, iako u skladu sa zakonima svoje zemlje nije imao pravo da se bavi komercijalnim poslovima”, istakao je Putin u intervjuu za dokumentarac pod naslovom “Rusija: njena nedavna istorija”, čiji je dio emitovan u subotu na TV kanalu Rusija 1, prenosi TAS S.

Prema njegovim riječima, to je na kraju rezultiralo suđenjem u SAD-u, koje je pokazalo da je taj čovjek bio pripadnik CIA.

Predsjednik Rusije ispričao je ranije kojim metodama su druge države pokušavale da utiču na Rusiju sredinom devedesetih godina prošlog vijeka, naglasivši da je početkom 2000-ih godina prekinuo te akcije.

“Pogledajte, sredinom 1990-ih i početkom 2000-ih godina u svojstvu savjetnika, zvaničnih službenika ruske vlade bili su, kako se kasnije otkrilo, službenici CIA”, rekao je Putin u četvrtak na sjednici Savjeta za razvoj civilnog društva i ljudska prava.

Miješanje u unutrašnje stvari Rusije

On je potvrdio da su im kasnije u SAD sudili da su kao službenici CIA, dok su radili za Rusiju, kršili američki zakon, odnosno učestvovali u privatizaciji.

Po njegovim riječima, to je bio samo jedan od primjera pokušaja miješanja u stvari Rusije.

“U stvari, bilo ih je mnogo više. U našim nuklearnim vojnim objektima sjedili su američki stručnjaci koji su tamo dolazili na posao svakog dana, od ujutru do uveče, na stolu je stajala i američka zastava. Oni su tamo živjeli i radili. Nisu im bili potrebni osjetljivi instrumenti za ulazak u naš politički život, pošto su oni i tako sve kontrolisali”, rekao je Putin.

On je naglasio da se situacija promijenila i da su oni početkom 2000-ih “očišćeni”, i da je Rusija postala drugačija i samostalnija, kao i da rastu mogućnosti oružanih snaga, pa je u skladu sa tim, kako je naveo, “odnos prema njoj počeo da se mijenja”.

Putin: Morao sam raditi kao taksista

U insertu dokumentarnog filma “Nova istorija” koji je prikazan na televiziji Rusija 24 govori se o teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se Rusija nalazila poslednje decenije prošlog veka.

Veliki broj visoko kvalifikovanih stručnjaka – naučnika, admirala, obaveštajaca – radili su kao fizički radnici.

“Nekad sam morao da radim i kao taksista. Nije mi prijatno da govorim o tome, na žalost, ali i toga je bilo”, prisjećao se Putin.

Putin je u drugom dokumentarnom filmu iz 2018. godine ispričao da je bio spreman da radi i kao taksista, kada je napustio gradsku administraciju Sankt Peterburga, nakon što je Anatolij Sobčak izgubio izbore za gradonačelnika.

Izvor: Agencije