Zelenski o Milanoviću: Ne bi tako pričao da je 100.000 vojnika na hrvatskoj granici

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović opisao je u četvrtak kao ‘obično šarlatanstvo’ posjetu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića Ukrajini u vrijeme velikih napetosti s Rusijom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u petak je izjavio da ne isključuje održavanje referenduma o budućem statusu ratom razorenog istoka Ukrajine i Krimskog poluotoka (EPA)

Da je više od 100.000 vojnika na granici s Hrvatskom, predsjednik te zemlje ne bi posjetu ukrajinskog premijera Zagrebu nazvao šarlatanstvom, poručio je u petak ukrajinski predsjednik reagirajući na  izjavu Zorana Milanovića.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović opisao je u četvrtak kao “obično šarlatanstvo” posjetu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića Ukrajini u vrijeme velikih napetosti s Rusijom kazavši da će,  “ako zagusti”, Plenković “zbrisati u Brisel”, ali je poručio da hrvatski vojnici tamo (na granicu s Ukrajinom) neće ići”, prenosi Hina.

“Da je više od 100.000 vojnika na granici s Hrvatskom, predsjednik Milanović ne bi posjetu ukrajinskog premijera Zagrebu nazvao šarlatanstvom već iskazom solidarnosti i prijateljstva”, stoji u poruci koju je Zelenski objavio na Twitteru.

Milanovićeve izjave

Ranije u petak Milanović se, nakon kritika zbog svojih izjava o Ukrajini, ponovno očitovao o Plenkovićevoj posjeti kazavši da prema toj zemlji ima i empatije i simpatije, ali i pozvao na oprez.

S Rusijom i Ukrajinom treba biti oprezan. ”Ne guraj nos gdje mu nije mjesto”, rekao je.

Premijer Plenković je i tokom svoje ranije posjete Ukrajini nudio hrvatsko iskustvo mirne reintegracije kao primjer koji bi Ukrajina mogla slijediti za vraćanje pod kontrolu svoje teritorije na istoku zemlje zbog čega ga je kritizirala službena Moskva.

Ove sedmice u Kijevu je Plenković s  ukrajinskim predsjednikom potpisao Deklaraciju o evropskoj perspektivi Ukrajine, još jedan od elementa podrške službenog Zagreba zemlji koja je pod stalnim ruskim pritiskom, čime je Hrvatska šesta država koja je to učinila nakon Estonije, Litvanija, Latvije, Poljske i Slovačke.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je izjavio da ne isključuje održavanje referenduma o budućem statusu ratom razorenog istoka Ukrajine i Krimskog poluotoka, koji je Rusija pripojila 2014. godine.

Izvor: Agencije