UN imenovao Bidenovu saradnicu za novu čelnicu UNICEF-a

Catherine Russell, trenutačno direktorica Ureda za osoblje Bijele kuće i pomoćnica predsjednika, bit će osmi Amerikanac na čelu UNICEF-a.

Od kada je osnovana 1946. godine, svi izvršni direktori agencije UNICEF su Amerikanci (Reuters)

Ujedinjeni narodi u petak su imenovali Catherine Russell, saradnicu američkog predsjednika Joea Bidena, za novu direktoricu UN-ove agencije za djecu UNICEF-a, objavio je glasnogovornik UN-a.

Russell, trenutačno direktorica Ureda za osoblje Bijele kuće i pomoćnica predsjednika, bit će osmi Amerikanac na čelu UNICEF-a.

Od kada je osnovana 1946. godine, svi izvršni direktori agencije su Amerikanci, prenosi Hina.

Dugogodišnje iskustvo

“Gospođa Russell donosi desetljeća iskustva u razvoju inovativnih politika koje osnažuju zanemarene zajednice širom svijeta”, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric novinarima.

Russell je prije bila ambasadorica za globalna ženska pitanja u američkom State Departmentu pod upravom bivšeg predsjednika Baracka Obame, saopćio je UN.

Glasnogovornik UN-a u julu je objavio  da izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore planira odstupiti kako bi se pozabavila zdravstvenim problemom porodice.

Fore, bivšu čelnicu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), imenovao je na čelo UNICEF-a generalni sekretar UN-a Antonio Guterres 2018.

Izvor: Agencije