Ustavni sud o imigracijskom sporu sa EU: Mađarska ima pravo da primjeni vlastite mjere

Sud Evropske unije je ranije presudio da je Budimpešta prekršila zakone EU osmišljene s ciljem zaštite izbjeglica, deportirajući ih na granicu Srbije.

Mađarska nije ispunila svoje obaveze u skladu sa zakonom EU-a, jer je omogućila da zahtjevi za azil budu odbijeni ako je tražilac azila stigao u Mađarsku preko treće zemlje koja se smatra sigurnom, navodi Sud EU-a (EPA)

Mađarska ima pravo da primjeni vlastite mjere u oblastima u kojima Evropska unija tek treba da preduzme adekvatne korake za zajedničku primjenu pravila EU-a, odlučio je u petak mađarski Ustavni sud.

Mađarski sud je razmatrao žalbu vlade premijera Viktora Orbana na presudu suda Evropske unije, u kojoj se navodi da je Budimpešta prekršila zakone EU-a osmišljene s ciljem zaštite izbjeglica, deportirajući ih na granicu Srbije, prenosi Tanjug.

U svojoj presudi, mađarski sud je naveo da nije analizirao pitanje da li zakon EU-a ima primat nad mađarskim zakonom u vezi sa poštovanjem imigracijskog stava vlade, prenosi agencija Reuters.

Pitanje obaveza

Najviši sud Evropske unije presudio je sredinom novembra da Mađarska nije ispunila svoje obaveze u skladu sa zakonom EU-a, jer je omogućila da zahtjevi za azil budu odbijeni ako je tražilac azila stigao u Mađarsku preko treće zemlje koja se smatra sigurnom.

U odvojenom slučaju, Evropski sud pravde je također utvrdio da je Mađarska prekršila zakon EU-a tako što je kriminalizirala određene aktivnosti u vezi sa pružanjem pomoći u podnošenju zahtjeva za azil na svojoj teritoriji, prenio je Tanjug.

Ustavni sud susjedne Poljske izazvao je krizu među 27 zemalja članica ranije ove godine kada su utvrdili da dijelovi ugovora Unije nisu kompatibilni sa ustavom Poljske.

Izvor: Agencije