Rusija: Odmrznuti sva sredstva iz fonda za obnovu Afganistana

Rusija poziva da se toj zemlji omogući potpuni pristup ovim sredstvima u iznosu od milijardu i po dolara.

Odbor Svjetske banke dozvolio je 2. decembra prebacivanje 280 miliona dolara iz zamrznutog fonda Afganistana humanitarnim organizacijama (EPA)

Rusija smatra da je mjera odmrzavanja dijela Povjereničkog fonda za obnovu Afganistana (ARTF) nedovoljna i poziva da se toj zemlji omogući potpuni pristup ovim sredstvima u iznosu od milijardu i po dolara, saopštila je  portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi Tanjug.

„Podržavamo odluku Svjetske banke da dodijele 280 miliona dolara iz zamrznutih sredstava Povjereničkog fonda za obnovu Afganistana za UN Svjetski program za hranu i UNICEF. Međutim, smatramo da je ta mjera nedovoljna i pozivamo na odmrzavanje preostalih sredstava koja iznose više od milijardu dolara, što je prije moguće“, rekla je ruska zvaničnica, prenosi TAS S.

Razmatran transfer od 500 miliona dolara

Odbor Svjetske banke, koja upravlja ovim sredstvima, dozvolio je 2.decembra prebacivanje 280 miliona dolara iz zamrznutog fonda Afganistana humanitarnim organizacijama, Svjetskom programu za hranu i UNICEF-u, kako bi se toj zemlji pomoglo da se izbori sa posrnulom ekonomijom nakon dolaska talibana na vlast i povlačenja SAD 31. augusta.

Odbor Svjetske banke razgovarao je o transferu do 500 miliona dolara, od ukupno milijardu i po, koliko ima u ARTF, organizacijama za humanitarnu pomoć, navodi TAS S.

Izvor: Agencije